Kávový zákusok
Jemný kakaový korpus, kávový krém a šľahačka.
recept,fotorecept,kakao - prášok,puding karamelový - prášok,smotana na šľahanie (30-33% tuku),káva zrnková mletá,Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 140 | gramov | |
cukor práškový | 90 | gramov | |
cukor vanilkový | 10 | gramov | |
kakao - prášok | 2 | polievkové lyžice | |
kypriaci prášok do pečiva | 10 | gramov | |
káva zrnková mletá | 1 | polievková lyžica | |
káva čierna instantná | 1 | polievková lyžica | |
maslo | 200 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 500 | mililitrov | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
puding karamelový - prášok | 60 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
stužovač šľahačky | 5 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
voda | 50 | mililitrov |
Recept
1. Príprava piškótového cesta
vaječný žĺtok 4 kusy • cukor kryštálový 140 gramov • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • voda 50 mililitrov • kakao - prášok 2 polievkové lyžice • múka polohrubá 100 gramov • kypriaci prášok do pečiva 10 gramov • vaječný bielok 4 kusy • káva zrnková mletá 1 polievková lyžica
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme olej, teplú vodu, kakao, kávu, múku s práškom do pečiva a nakoniec opatrne vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.
2. Pečenie
Cesto vylejeme na plech (cca 30x25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút pri 170°C.
3. Príprava kávového krému
mlieko polotučné 1,5% 500 mililitrov • puding karamelový - prášok 60 gramov • káva čierna instantná 1 polievková lyžica
Najskôr uvaríme puding: do misky odlejeme trochu mlieka (zvyšné dáme variť), rozmiešame v ňom karamelový pudingový prášok a instantnú kávu. Vylejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu. Za občasného miešania vychladíme.
4.
maslo 200 gramov • cukor práškový 90 gramov
Vychladnutý puding postupne primiešame k zmäknutému maslu, pridáme cukor a vyšľaháme hladký krém.
5. Príprava šľahačky
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • cukor vanilkový 10 gramov • stužovač šľahačky 5 gramov
Smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom vyšľaháme elektrickým šľahačom dotuha.
6. Pnenie a zdobenie
Na vychladnutý plát nanesieme kávový krém a zarovnáme.
7.
Na krém natrieme šľahačku a pomocou vidličky urobíme ozdobné ryhy. Posypeme kakaom, kávou alebo strúhanou čokoládou. Zákusok necháme dobre vychladiť, pokrájame na kocky a podávame.
Dobrú chuť!