Karamelovo orechová kocka
Skvelý recept na zákusok s orechovo karamelovým krémom, potiahnutý marcipánovou hmotou.
recept,fotorecept,cukor kryštálový,cukor kryštálový,orechy vlašské mleté,orechy vlašské mleté,maslo,maslo,Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 200 | gramov | |
cukor práškový | 100 | gramov | |
cukor práškový | 7 | polievkových lyžíc | |
cukor vanilkový | 2 | kusy | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 | čajové lyžičky | |
maslo | 350 | gramov | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 1 | kus | |
mlieko sušené | 100 | gramov | |
múka hladká | 180 | gramov | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
orechy vlašské mleté | 5 | polievkových lyžíc | |
orechy vlašské mleté | 170 | gramov | |
rum tmavý | - | ||
tuk stužený - margarín | 100 | gramov | |
vajce slepačie | 10 | kusov | |
voda | 100 | mililitrov |
Recept
1. Orechový korpus
vajce slepačie 5 kusov • cukor kryštálový 100 gramov • olej slnečnicový 1 polievková lyžica • voda 50 mililitrov • múka hladká 80 gramov • kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička • orechy vlašské mleté 5 polievkových lyžíc
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme cukor a vymiešame do peny, postupne pridáme olej a vodu. Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a orechy. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút.
2. Vanilkový korpus
vajce slepačie 5 kusov • cukor kryštálový 100 gramov • cukor vanilkový 1 kus • olej slnečnicový 1 polievková lyžica • voda 50 mililitrov • múka hladká 100 gramov • kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička
Podľa postupu v predchádzajúcom kroku upečieme aj vanilkový korpus, len vynecháme orechy.
3. Karamelová plnka
mlieko sladené zahustené (kondenzované) 1 kus • maslo 300 gramov
Sladené kondenzované mlieko varíme neotvorené v plechovke asi dve hodiny. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí skaramelizované mlieko vyšľaháme so zmäknutým maslom.
4. Orechová plnka
orechy vlašské mleté 170 gramov • cukor vanilkový 1 kus • cukor práškový 7 polievkových lyžíc • maslo 50 gramov • rum tmavý
Mleté orechy, vanilkový, práškový cukor, maslo a trošku rumu zmiešame dohromady.
5. Plnenie
Spodnú časť zákusku tvorí orechový korpus, naň navrstvíme a zarovnáme orechovú masu, na ktorú potom rovnomerne rozotrieme karamelový krém. Asi štvrtinu krému si odložíme na potretie vanilkového korpusu a dozdobenie. Prikryjeme vrchným vanilkovým korpusom, ktorý natenko potrieme odloženým krémom, aby sa naň prilepila marcipánová hmota.
6. Marcipánová hmota
tuk stužený - margarín 100 gramov • mlieko sušené 100 gramov • cukor práškový 100 gramov
Stužený tuk, sušené mlieko, cukor a mandľovú esenciu spolu zmiesime. Na pocukrovanom sáčku rozvaľkáme na takú veľkosť, aby pokryla celý povrch zákusku.
7. Dozdobenie
Pomocou valčeka ju opatrne prenesieme na zákusok a kraje zrežeme. Po stuhnutí hotový zákusok krájame na kocky. Každú kocku dozdobíme zvyšným krémom.
Dobrú chuť!