Kapustnica
Kapustnicu - polievku z kvasenej kapusty podávame s chlebom, vianočkou a podľa chuti si môžeme na ňu v tanieri pridať kyslú smotanu. Chutí ako v zime tak v horúcom lete, preto si ju varme častejšie a nie iba na Vianoce.
recept,fotorecept,bravčové pliecko,kapusta kvasená,klobása,Mäsové polievky,Bezlepkové,Bezlaktózové
Mäsové polievky
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové pliecko | 800 | gramov | |
cesnak | 5 | strúčikov | |
cibuľa | 150 | gramov | |
huby sušené | 30 | gramov | |
kapusta kvasená | 1.5 | kilogramu | |
klobása | 200 | gramov | |
masť bravčová | 50 | gramov | |
paprika červená mletá | 3 | čajové lyžičky | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
voda | 2 | litre |
Recept
1. Cibuľový základ a príprava mäsa
bravčové pliecko 800 gramov • cibuľa 150 gramov • masť bravčová 50 gramov
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na bravčovej masti (oleji) speníme. Mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli, miešame, kým sa zatiahne.
2.
soľ 1 čajová lyžička • paprika červená mletá 3 čajové lyžičky • voda ½ litra • huby sušené 30 gramov
Prisypeme soľ a mletú červenú papriku. Zalejeme vodou a 40 minút dusíme v hrnci pod pokrievkou do zmäknutia mäsa. Sušené hríby namočíme do vody a necháme postáť. Vodu z hríbov zlejeme a huby ešte raz prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou. Po 30 minútach dusenia mäsa ich k nemu pridáme.
3. Príprava a pridanie kvasenej kapusty
kapusta kvasená 1.5 kilogramu • voda 1.5 litra
Kvasená kapusta býva často veľmi dlhá, preto ju vyžmýkame z kyslej vody (kyslú vodu z kapusty nevylievame) a pokrájame. Pokiaľ je mimoriadne kyslá môžeme ju zľahka na sitku premyť. Kapustu pridáme k mäsu a prilejeme vodu, tak aby bola kapustnica primerane riedka. Kyslú vodu použijeme na konci varenia na ďalšie rozriedenie, prípadne okyslenie polievky.
4. Klobása
klobása 200 gramov • cesnak 5 strúčikov
Kapustnicu premiešame a pridáme klobásku. Varíme ju v celku 20 minút v kapustnici, potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska a vhodíme späť do hrnca. Všetko spolu dobre premiešame.
5.
Uchovávame v chlade, je dobrá niekoľko dní. Obyčajne je najlepšie na druhý či tretí deň od uvarenia. Preto ju vždy varíme vo väčšom množstve. Odhliadnuc od pridanej klobásky je to veľmi zdravý pokrm, plný vitamínov.
Dobrú chuť!