Kakaovo-orechový závin

Obľúbený koláč z jogurtového kysnutého cesta, zachutí všetkým deťom i dospelým.
recept,fotorecept,kakao - prášok,orechy vlašské mleté,Koláče,Slovenská kuchyňa
Koláče
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
cukor kryštálový | 70 282 | gramov kcal | |
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
droždie čerstvé | 20 21 | gramov kcal | |
jogurt biely 3,5% tuku | 150 105 | gramov kcal | |
kakao - prášok | 25 77 | gramov kcal | |
krém orieškovo-kakaový | 50 270 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 96 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 400 1388 | gramov kcal | |
olej slnečnicový | 40 360 | mililitrov kcal | |
orechy vlašské mleté | 100 674 | gramov kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
V teplom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme vzísť kvások.

2.
múka hladká 400 gramov • cukor kryštálový 20 gramov • soľ • vajce slepačie 2 kusy • jogurt biely 3,5% tuku 150 gramov
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, vajíčka a jogurt.

3.
olej slnečnicový 40 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov
Prilejeme olej, mlieko a kvások.

4.
Vymiesime cesto a necháme zakryté, na teplom mieste, vykysnúť.

5.
krém orieškovo-kakaový 50 gramov • kakao - prášok 25 gramov
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske na rozmer asi 40x35cm. Na cesto natrieme v tenkej vrstve kakaovo-orieškový krém. Na krém rovnomerne rozsypeme kakao, ...



8.
Plech vyložíme papierom na pečenie a závin, najlepšie preklopením z dosky, na neho preložíme. Potrieme celý vajíčkom a na niekoľkých miestach zvrchu prepichneme vidličkou.
Počas pečenia prvého závinu si pripravíme z druhej polovice cesta druhý závin. Ingrediencie i postup zopakujeme.

9.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Hotový koláč nahusto posypeme preosiatym práškovým cukrom. Tak isto upečieme druhý závin.

10.
Po dôkladnom vychladení nakrájame a môžeme podávať.

Dobrú chuť!