Kakaové medovníky
Mäkučké medovníky s kakaovou príchuťou. Medovníky sú chutné aj neozdobené, samozrejme krajšie sú zdobené s bielkovou polevou.
recept,fotorecept,kakao - prášok,med,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 360 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
kakao - prášok | 5 | polievkových lyžíc | |
maslo | 150 | gramov | |
med | 6 | polievkových lyžíc | |
múka hladká | 600 | gramov | |
vajce slepačie | 3 | kusy | |
vaječný bielok | 30 | gramov | |
škorica mletá | 2 | čajové lyžičky |
Recept
1.
múka hladká 600 gramov • cukor práškový 180 gramov • maslo 150 gramov • vajce slepačie 3 kusy • kakao - prášok 5 polievkových lyžíc • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička • škorica mletá 2 čajové lyžičky • med 6 polievkových lyžíc
Do väčšej nádoby navážime múku, pridáme cukor, vajcia, kakao, med, maslo, sódu bikarbónu a mletú škoricu. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto.
2.
Cesto necháme v chlade 30 minút.
3.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm, vykrajujeme vianočné tvary.
4.
Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na plech poukladáme jednotlivé medovníčky.
5.
Pečieme cca 7 minút.
6. Príprava bielkovej polevy
cukor práškový 180 gramov • vaječný bielok 30 gramov
Cukor preosejeme. Postupne ho primiešame ručne metličkou do jedného vaječného bielka.
7.
Miešame až kým nám nevznikne polotuhá poleva. Jej konzistencia by mala byť taká, aby z metličky nestekala naspäť do misky. Ak sa nám zdá poleva riedka, pridáme ešte cukor. Ak sa nám zdá príliš hustá rozriedime ju bielkom.
8.
Upečené medovníky ľubovolne zdobíme.
Dobrú chuť!