Jogurtovo-nektarinková terina
Mrazený dezert. Maškrta v horúcich letných dňoch.
recept,fotorecept,nektárinky,jogurt biely 3,5% tuku,Mrazené dezerty
Mrazené dezerty
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | 1 | polievková lyžica | |
jogurt biely 3,5% tuku | 500 | gramov | |
med | 3 | polievkové lyžice | |
nektárinky | ½ | kilogramu | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
stužovač šľahačky | 1 | balíček | |
sušienky maslové | 150 | gramov |
Recept
1.
nektárinky ½ kilogramu
Nektarinky odkôstkujeme. Nakrájame z nich 6 tenkých mesiačikov a zvyšok pokrájame na malé kúsky. Formu na terinu (alebo podobnú nádobu) vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno poukladáme mesiačiky nektariniek v rade za sebou.
2.
sušienky maslové 150 gramov
Maslové sušienky rozdrvíme v kuchynskom sekáčiku, alebo pomocou valčeka.
3.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • stužovač šľahačky 1 balíček • jogurt biely 3,5% tuku 500 gramov • med 3 polievkové lyžice • citrónová kôra 1 polievková lyžica
Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. V miske rozmiešame jogurt s medom a citrónovou kôrou. Vmiešame šľahačku.
4.
1/3 jogurtovej zmesi nalejeme do formy na mesiačiky nektariniek.
5.
Na jogurt navrstvíme 1/2 pripravených sušienok.
6.
Na sušienky navrstvíme 1/2 pripravených nektariniek.
7.
Nektarinky pokryjeme druhou tretinou jogurtovej zmesi. Potom navrstvíme druhú polovicu sušienok, z ktorých si však dve polievkové lyžice odložíme bokom. Ďalšia vrstva sú nektarinky, potom posledná tretina jogurtu. Tú už posypeme len sušienkami ktoré sme si odložili. Nádobu jemne zo spodu pobúchame, aby si jednotlivé vrstvy lepšie sadli na seba. Terinu uložíme do mrazničky kde ju môžeme skladovať až týždeň.
8.
Pred podávaním vyberieme dezert na 15 - 20 minút z mrazničky. Potom ho vyklopíme, odstránime fóliu, nakrájame a za ďalších 15 minút podávame. Dezert konzumujeme mrazený, ako zmrzlinu.
Dobrú chuť!