Jahodová torta z rolády
Letná, osviežujúca tortička ochutená jemným smotanovým krémom a čerstvými jahodami zo záhradky.
recept,fotorecept,smotana kyslá (14-18% tuku),smotana na šľahanie (30-33% tuku),jahody,Torty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 50 | gramov | |
cukor práškový | 100 | gramov | |
cukor vanilkový | 2 | kusy | |
jahody | 320 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | ½ | balíčka | |
lekvár jahodový | - | ||
múka polohrubá | 100 | gramov | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
sirup ovocný | 5 | polievkových lyžíc | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 500 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
vajce slepačie | 5 | kusov | |
voda | 1 | polievková lyžica | |
želatinový stužovač | 1 | balíček |
Recept
1. Príprava cesta na roládu
múka polohrubá 100 gramov • cukor práškový 100 gramov • vajce slepačie 5 kusov • kypriaci prášok do pečiva ½ balíčka • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • voda 1 polievková lyžica
Žĺtky, cukor, olej a vodu vyšľaháme do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a zvlášť vyšľahaný sneh z bielkov.
2.
Cesto vylejeme na veľký, vymastený a pomúčený plech, alebo použijeme papier na pečenie, lepšie sa bude manipulovať s cestom. Cesto pečieme cca 10 - 15 minút v rozpálenej rúre.
3.
lekvár jahodový • sirup ovocný 5 polievkových lyžíc
Piškótu ešte za horúca vyklopíme na utierku a stočíme do rolády, necháme pár minút vychladiť. Potom roládu rozprestrieme, nattrieme lekvárom, polejeme sirupom a opäť stočíme do rolády.
4.
Roládu nakrájame na plátky hrubé asi 1cm a rovnomerne rozložíme na dno okrúhlej misky (priemer cca 20cm). Ak nám roláda zostane, môžeme ju neskôr ešte poukladat na povrch plnky. TIP: Aby sa torta ľahšie vyklopila z misky môžeme vystlať dno priesvitnou potravinárskou fóliou.
5. Príprava plnky
smotana kyslá (14-18% tuku) 500 gramov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • želatinový stužovač 1 balíček • cukor vanilkový 2 kusy • cukor kryštálový 50 gramov
Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, opatrne vmiešame vyšľahanú sladkú smotanu. Na spevnenie môžeme ešte pridať želatínu. TIP1: Aby torta po vyklopení "nepadala" a bola tuhá mali by sme použiť 16%-nú kyslú smotanu a 33%-nú šľahačku. TIP2: Želatínu vysypeme do pohára, so 4 čajovými lyžičkami vody. Necháme 10 minút napučať. Potom želatínu zohrejeme, kým sa nerozpustí a hneď pridáme do smotanovej plnky, zamiešame a nalejeme polovicu plnky na roládu.
6.
jahody 320 gramov
Na plnku porozkladáme sterilizované jahody (môžeme použiť aj čerstvé) a zalejeme zvyškom plnky. Tortu dáme najlepšie na noc do chladničky, aby stuhla.
7.
Na druhý deň, tortu vyklopíme na servírovací tanier.
8.
Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mätou. Môžeme podávať.
Dobrú chuť!