Jablkovo-orechová a jablkovo-maková štrúdľa

Príprava jednoduchých štrúdiel z lístkového cesta.
recept,fotorecept,jablká,jablká,orechy vlašské,mak mletý,Štrúdle,Maďarská kuchyňa
Štrúdle
Maďarská kuchyňa
Kategórie
Štrúdle › Maďarská kuchyňa › Sezóna - Jablká (zima) › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Orechy ›Ingrediencie
Ingrediencie
cesto lístkové | 800 3200 | gramov kcal | |
cukor kryštálový | 200 804 | gramov kcal | |
hrozienka | 100 284 | gramov kcal | |
jablká | 1000 610 | gramov kcal | |
mak mletý | 200 1082 | gramov kcal | |
orechy vlašské | 100 674 | gramov kcal | |
strúhanka | 2 112 | polievkové lyžice kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
vajce slepačie | 0 ?? | kcal | |
škorica mletá | 1 13 | čajová lyžička kcal |
Recept
1. Jablkovo-orechová
cesto lístkové 400 gramov • jablká 500 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica
Jablká očistíme, rozštvrtíme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na malé kúsky - hrubšie plátky. Lístkové cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme strúhankou.

2.
hrozienka 50 gramov • orechy vlašské 100 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • cukor kryštálový 100 gramov
Hrozienka namočíme do studenej vody, orechy nožom nasekáme. Na cesto rozložíme jablká, posypeme ich škoricou, pridáme scedené hrozienka, orechy a všetko zasypeme cukrom.

3.
vajce slepačie 1 kus
Cesto stočíme opatrne do rolády, okraje stláčame. Dávame pozor, aby sa nám cesto nepretrhlo a aby sme štrúdľu jemne ale pevne stočili. Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Popicháme špáradlom a natrieme celú rozšľahaným vajcom.

4.
Povrch jemne narežeme, naznačíme jednotlivé porcie, a tiež aby mala kade unikať para a štrúdľa nepraskla, znovu potrieme vajíčkom.

5.
Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na strednom stupni cca 30 minút. Po upečení pocukrujeme práškovým cukrom a necháme dobre vychladnúť, až potom krájame a servírujeme.

6. Jablkovo-maková
cesto lístkové 400 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica • jablká 500 gramov • hrozienka 50 gramov • mak mletý 200 gramov • cukor kryštálový 100 gramov • vajce slepačie
Postup prípravy je taký istý ako pri jablkovo-orechovej štrúdli. Namiesto orechov však použijeme mletý mak.

Dobrú chuť!