Jablkovo-makový koláč
Krehký koláč so šťavnatou plnkou plnou zdraviu prospešných ingrediencií.
recept,fotorecept,mak mletý,jablká,Koláče,Vianočné recepty,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Vianočné recepty › Sezónne recepty › Vianočné koláče › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 200 | gramov | |
jablká | 400 | gramov | |
kandizované ovocie mix | - | ||
mak mletý | 180 | gramov | |
maslo | 150 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 250 | gramov | |
múka hladká | 0 | ||
semienka slnečnicové | 50 | gramov | |
semienka ľanové | 30 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vajce slepačie | - |
Recept
1. Cesto
múka hladká 250 gramov • cukor práškový 50 gramov • maslo 150 gramov • vajce slepačie 1 kus
Do misy navážime múku, pridáme cukor, nakrájané maslo a vajíčko.
2.
Vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme pol hodinu v chlade odpočívať.
3. Plnka
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • mak mletý 180 gramov
V hrnci zohrejeme mlieko do varu, prisypeme mletý mak a premiešame.
6.
cukor práškový 100 gramov
Oboje semienka nasypeme spolu s cukrom k maku a premiešame. Necháme vychladnúť.
9.
... a mak.
10.
Cesto vyberieme z chladu a časť z neho na pomúčenej doske rozvaľkáme. Vykrojíme motívy podľa príležitosti a uložíme ich do chladničky.
11.
Skrojky zmiesime s oddelenou časťou a rozvaľkáme ich do tvaru kruhu na pomúčenej doske. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh o veľkosti vnútorného rozmeru formy. Papier položíme na cesto a pomocou neho cesto obrátime a vložíme do formy.
12.
Okraje cesta vytlačíme po okraj formy.
13.
Na cesto rozotrieme plnku.
14.
vajce slepačie • kandizované ovocie mix
Na plnku poukladáme vykrojené motívy, tie potrieme rozšahaným vajíčkom a posypeme kandizovaným ovocím. Koláč vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C upečieme. Pečieme asi 35-40 minút.
15.
Upečený koláč necháme dobre vychladnúť, potom ho pomocou papiera na ktorom sme ho piekli jednoducho presunieme na servírovací tanier. Pokrájame a podávame.
Dobrú chuť!