Jablkové tašky

Zdravá, chutná desiata pre deti do školy.
recept,fotorecept,jablká,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 80 322 | gramov kcal | |
cukor práškový | 60 233 | gramov kcal | |
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
droždie čerstvé | 20 21 | gramov kcal | |
jablká | 1 610 | kilogram kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 250 868 | gramov kcal | |
múka hladká | 0 ?? | kcal | |
múka polohrubá | 250 890 | gramov kcal | |
olej slnečnicový | 100 899 | mililitrov kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal | |
voda | 160 0 | mililitrov kcal | |
škorica mletá | 1 13 | čajová lyžička kcal | |
škrob kukuričný | 40 145 | gramov kcal |
Recept
1. Jablková plnka
jablká 1 kilogram • cukor kryštálový 80 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • voda 80 mililitrov
Jablká očistíme a postrúhame na hrubé slížiky. Vložíme ich do hrnca, posypeme cukrom a škoricou. Podlejeme vodou a uvaríme do mäkka (nie na kašu).

2.
voda 80 mililitrov • škrob kukuričný 40 gramov
Vo vode rozmiešame kukuričný škrob, prilejeme ho k jablkám a prevaríme. Vznikne hustá jablková plnka ktorú necháme vychladnúť.

3. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • cukor práškový 60 gramov • soľ 1 štipka • vajce slepačie 2 kusy • olej slnečnicový 100 mililitrov
V teplom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Do hlbokej misy navážime obe múky, pridáme cukor, soľ, vajíčka, olej a prilejeme kvások. Vymiesime cesto ktoré sa musí odliepať od varechy aj od misky, zakryjeme ho a necháme v teple vykysnúť.

4.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Spracujeme najprv jednu, potom druhú polovicu. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na väčšie obdĺžniky 10x12 cm. Na jednu polovicu obdĺžnika položíme asi 1,5 polievkovej lyžice plnky. Na druhej polovici obdĺžnika nakrojíme radielkom otvory.

5.
Polovicu s otvormi preložíme cez polovicu s plnkou. Okraje pritlačíme prstami.

6.
vajce slepačie 1 kus
Tašky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom.

7.
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote cca 180°C 20-25 minút.


Dobrú chuť!