Hrachový prívarok zo žltého sušeného hrachu

Hrachový prívarok je najchutnejší s vareným údeným mäsom, posypaný opraženou cibuľou a s čerstvým voňajúcim chlebom.
recept,fotorecept,hrach žltý polený sušený,Prívarky a omáčky
Prívarky a omáčky
Kategórie
Prívarky a omáčky ›Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 4 22 | strúčiky kcal | |
cibuľa | 0 ?? | kcal | |
hrach žltý polený sušený | 500 1705 | gramov kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 96 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 30 105 | gramov kcal | |
olej repkový | 0 ?? | kcal | |
soľ | 2 0 | čajové lyžičky kcal | |
voda | 1.5 0 | litra kcal |
Recept
1.
hrach žltý polený sušený 500 gramov
Hrach vysypeme na stôl a preberieme, odstránime z neho prípadné nečistoty či kamienky.

2.
voda 1.5 litra • soľ 2 čajové lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
Vsypeme ho do hrnca, zalejeme vodou, vodu zlejeme, takto hrach pár krát premyjeme. Nakoniec pridáme vodu v predpísanom množstve v ktorej ho varíme. Pridáme soľ a korenie. Varíme do zmäknutia, cca 60 minút. Použitie sušeného poleného hrachu nám umožňuje variť prívarok z neho bez predchádzajúceho viac hodinového namáčania.

3.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • múka hladká 30 gramov • cesnak 4 strúčiky
Po uvarení hrach dobre rozmixujeme. V mlieku rozmiešame do hladka múku, prilejeme ju k hrachu, prevaríme. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, a podľa chuti ešte dosolíme, prípadne dokoreníme.

4.
Cibuľu očistíme, opražíme ju do červena na oleji. Hrachový prívarok ňou pri podávaní posypeme.

Dobrú chuť!