Hrachový prívarok zo žltého sušeného hrachu
Hrachový prívarok je najchutnejší s vareným údeným mäsom, posypaný opraženou cibuľou a s čerstvým voňajúcim chlebom.
recept,fotorecept,hrach žltý polený sušený,Prívarky a omáčky
Prívarky a omáčky
Kategórie
Prívarky a omáčky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 4 | strúčiky | |
cibuľa | - | ||
hrach žltý polený sušený | 500 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 30 | gramov | |
olej repkový | - | ||
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 1.5 | litra |
Recept
1.
hrach žltý polený sušený 500 gramov
Hrach vysypeme na stôl a preberieme, odstránime z neho prípadné nečistoty či kamienky.
2.
voda 1.5 litra • soľ 2 čajové lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
Vsypeme ho do hrnca, zalejeme vodou, vodu zlejeme, takto hrach pár krát premyjeme. Nakoniec pridáme vodu v predpísanom množstve v ktorej ho varíme. Pridáme soľ a korenie. Varíme do zmäknutia, cca 60 minút. Použitie sušeného poleného hrachu nám umožňuje variť prívarok z neho bez predchádzajúceho viac hodinového namáčania.
3.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • múka hladká 30 gramov • cesnak 4 strúčiky
Po uvarení hrach dobre rozmixujeme. V mlieku rozmiešame do hladka múku, prilejeme ju k hrachu, prevaríme. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, a podľa chuti ešte dosolíme, prípadne dokoreníme.
4.
Cibuľu očistíme, opražíme ju do červena na oleji. Hrachový prívarok ňou pri podávaní posypeme.
Dobrú chuť!