Hovädzie pliecko s batátovým pyré
Recept na prípravu najemno duseného hovädzieho pliecka na redukcii z červeného vína. Toto chutne pripravené mäso je podávané s pyré zo sladkých zemiakov a koreňovej zeleniny so smotanou a bylinkami.
recept,fotorecept,hovädzie pliecko,zemiaky sladké - batáty,víno červené suché,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Hovädzie mäso,Bezlepkové
Hovädzie mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 1 | strúčik | |
cibuľa | 140 | gramov | |
hovädzie pliecko | 1 | kilogram | |
mrkva | 250 | gramov | |
olej repkový | 4 | polievkové lyžice | |
paradajkový pretlak | 400 | mililitrov | |
petržlen | 150 | gramov | |
rozmarín | ½ | čajovej lyžičky | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | ½ | čajovej lyžičky | |
tymián | ½ | čajovej lyžičky | |
víno červené suché | 250 | mililitrov | |
zemiaky sladké - batáty | 600 | gramov |
Recept
1.
hovädzie pliecko 1 kilogram
Mäso si nakrájame na 1 centimeter hrubé rezne. Krájame kolmo na vlákna.
2.
Jednotlivé rezne zľahka naklepeme.
3.
olej repkový 2 polievkové lyžice • víno červené suché 250 mililitrov
Panvica ø 28 cm
Rezne zatiahneme z oboch strán na troche oleja v rozpálenej panvici. Podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť.
5.
olej repkový 2 polievkové lyžice
Zapekacia misa sklenená 7,5 l
Kolieska zemiakov poukladáme na dno vymasteného pekáča.
6.
Medzičasom sa nám vyvarila väčšina vína z panvice.
7.
cibuľa 140 gramov • mrkva 250 gramov • petržlen 150 gramov • cesnak 1 strúčik • soľ ½ čajovej lyžičky
Zeleninu nakrájame na tenšie kolieska a rozložíme na mäso v panvici. Spolu podusíme prikryté 10 minút.
8.
Rezne z panvice poukladáme v jednej vrstve na pripravené zemiaky a na vrchu vytvoríme vrstvu zo zeleniny.
9.
paradajkový pretlak 400 mililitrov • rozmarín ½ čajovej lyžičky • tymián ½ čajovej lyžičky
Dusíme prikryté 20 minút v rúre pri teplote 180°C. Vyberieme, odokryjeme a pridáme paradajkový pretlak a bylinky, ktoré vmiešame jemne do hornej zeleninovej vrstvy.
10.
Pečieme prikryté 20 min. pri teplote 180°C.
11.
Po upečení povyberáme mäso.
12.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov
Zeleninu, vrátane zemiakov s výpekom prelejeme do hrnca a prilejeme smotanu.
13.
Ponorným mixérom rozmixujeme na jemné pyré. Podľa potreby dochutíme.
Dobrú chuť!