Grófkin koláč

Obľúbený jablkový koláč.
recept,fotorecept,jablká,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 121 | polievkové lyžice kcal | |
cukor práškový | 180 699 | gramov kcal | |
hrozienka | 0 ?? | kcal | |
jablká | 1 610 | kilogram kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 8 | čajové lyžičky kcal | |
maslo | 200 1468 | gramov kcal | |
mlieko plnotučné 3,5% | 2 20 | polievkové lyžice kcal | |
múka polohrubá | 500 1780 | gramov kcal | |
orechy vlašské | 0 ?? | kcal | |
vaječný bielok | 4 68 | kusy kcal | |
vaječný žĺtok | 4 228 | kusy kcal | |
škorica mletá | 2 25 | čajové lyžičky kcal |
Recept
1.
múka polohrubá 500 gramov • kypriaci prášok do pečiva 2 čajové lyžičky • maslo 200 gramov • cukor práškový 180 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy • mlieko plnotučné 3,5% 2 polievkové lyžice
Z múky, kypriaceho prášku, mäkkého masla, cukru, vaječných žĺtkov a mlieka vypracujeme cesto a necháme ho v chlade stuhnúť.

2.
Cesto vyberieme z chladničky a jednu tretinu z neho odkrojíme a uložíme späť do chladničky.

3.
Zvyšné cesto rozvaľkáme na plechu, jemne ho roztlačíme a trochu vytlačíme okraje.

4.
jablká 1 kilogram
Jablká očistíme a postrúhame nahrubo. Jemne ich vyžmýkame a rozložíme na cesto.

5.
cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • škorica mletá 2 čajové lyžičky • hrozienka • orechy vlašské
Jablká posypeme cukrom a škoricou. Môžeme pridať aj hrozienka a nasekané orechy.


7.
... a natrieme ho na jablká.

8.
Na sneh nahrubo nastrúhame cesto z chladničky.

9.
Koláč upečieme v rozohriatej rúre. Pečieme asi 30 minút pri cca 180°C.

Dobrú chuť!