Grófkin koláč
Obľúbený jablkový koláč.
recept,fotorecept,jablká,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Dezerty z jabĺk › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 | polievkové lyžice | |
cukor práškový | 180 | gramov | |
hrozienka | - | ||
jablká | 1 | kilogram | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 | čajové lyžičky | |
maslo | 200 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 2 | polievkové lyžice | |
múka polohrubá | 500 | gramov | |
orechy vlašské | - | ||
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
škorica mletá | 2 | čajové lyžičky |
Recept
1.
múka polohrubá 500 gramov • kypriaci prášok do pečiva 2 čajové lyžičky • maslo 200 gramov • cukor práškový 180 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy • mlieko plnotučné 3,5% 2 polievkové lyžice
Z múky, kypriaceho prášku, mäkkého masla, cukru, vaječných žĺtkov a mlieka vypracujeme cesto a necháme ho v chlade stuhnúť.
2.
Cesto vyberieme z chladničky a jednu tretinu z neho odkrojíme a uložíme späť do chladničky.
3.
Zvyšné cesto rozvaľkáme na plechu, jemne ho roztlačíme a trochu vytlačíme okraje.
4.
jablká 1 kilogram
Jablká očistíme a postrúhame nahrubo. Jemne ich vyžmýkame a rozložíme na cesto.
5.
cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • škorica mletá 2 čajové lyžičky • hrozienka • orechy vlašské
Jablká posypeme cukrom a škoricou. Môžeme pridať aj hrozienka a nasekané orechy.
7.
... a natrieme ho na jablká.
8.
Na sneh nahrubo nastrúhame cesto z chladničky.
9.
Koláč upečieme v rozohriatej rúre. Pečieme asi 30 minút pri cca 180°C.
Dobrú chuť!