Gazdovská kapustnica s krúpami
Plný hrniec vynikajúcej polievky na vianočný či silvestrovský stôl. Nič však nebráni tomu, uvariť si túto kapustničisko hocikedy počas celého roku.
recept,fotorecept,mäso údené,kapusta kvasená,klobása,Mäsové polievky,Vianočné recepty,Silvestrovské,Bezlaktózové
Mäsové polievky
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 5 | strúčikov | |
cibuľa | 150 | gramov | |
kapusta kvasená | 1.5 | kilogramu | |
klobása | 200 | gramov | |
krúpy jačmenné | 100 | gramov | |
mäso údené | 1 | kilogram | |
paprika červená mletá | 3 | čajové lyžičky | |
voda | - | ||
voda | 3 | litre |
Recept
1.
mäso údené 1 kilogram • voda • voda 2 litre • krúpy jačmenné 100 gramov • cibuľa 150 gramov
Údené mäso vložíme do studenej vody, privedieme do varu a 20 minút varíme. Potom vodu vylejeme prilejeme čerstvú v predpísanom množstve, pridáme krúpy a cibuľu. Varíme do zmäknutia mäsa - asi 40 minút.
2.
Mäso vyberieme a pokrájame na kocky.
3.
kapusta kvasená 1.5 kilogramu • paprika červená mletá 3 čajové lyžičky • voda 1 liter
Ku krúpom pridáme kapustu bez kapustovej vody. Kapustovú vodu nevylievame, necháme si ju odloženú pre prípadné záverečné dochutenie polievky. Pridáme papriku a prilejeme čistú vodu. Premiešame a privedieme do varu.
4.
Vmiešame pokrájané údené...
5.
klobása 200 gramov • cesnak 5 strúčikov
... a do kapustnice vložíme klobásky v celku. Všetko spolu varíme 30 minút. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a podľa chuti, ak je kapustnica málo kyslá, dolejeme kapustovú vodu.
6.
Pred podávaním klobásku nakrájame a podávame v jednotlivých porciách polievky. Polievku nesolíme. Potrebnú slanú chuť získa z kvasenej kapusty a vareného údeného mäsa.
Dobrú chuť!