Gaštanovo tvarohová šarlota
Torta plná chutí.
recept,fotorecept,gaštanové pyré mrazené,tvaroh jemný odtučnený 0,5%,Torty
Torty
Kategórie
Torty ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 275 | gramov | |
cukor práškový | 1 | čajová lyžička | |
cukor vanilkový | 28 | gramov | |
gaštanové pyré mrazené | 400 | gramov | |
jedlá želatina | 30 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 12 | gramov | |
káva čierna instantná | 1 | čajová lyžička | |
maslo | 125 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 300 | mililitrov | |
múka hrubá | 160 | gramov | |
orechy vlašské | 100 | gramov | |
orechy vlašské mleté | 30 | gramov | |
puding vanilkový - prášok | 37 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 200 | mililitrov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
tvaroh jemný odtučnený 0,5% | 250 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
voda | 200 | mililitrov | |
voda | 6 | polievkových lyžíc |
Recept
1. Gaštanová plnka
mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov • cukor vanilkový 8 gramov • puding vanilkový - prášok 37 gramov • maslo 125 gramov • cukor práškový 125 gramov • gaštanové pyré mrazené 400 gramov
Z mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme gaštanové pyré. Vmiešame puding a plnku odložíme do chladu.
2. Orechovo - kávový korpus
káva čierna instantná 1 čajová lyžička • voda 6 polievkových lyžíc • vaječný bielok 4 kusy • cukor práškový 1 čajová lyžička • múka hrubá 160 gramov • kypriaci prášok do pečiva 12 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy • cukor práškový 120 gramov • orechy vlašské 100 gramov
Kávu rozpustíme vo vode. Z bielkov a štipky práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme kávu, mleté orechy. Postupne vmiešame múku a sneh z bielkov.
3.
Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C 25 minút.
4.
Upečený korpus vyložíme na mokrú utierku a zvinieme do tvaru rolády. Po vychladnutí odvinieme a popritom uvoľníme papier na pečenie. Korpus je krehký, pracujeme s ním opatrne.
5.
Na korpus natrieme gaštanovú plnku a opäť zavinieme. V chlade necháme stuhnúť.
6. Tvarohovo - smotanová plnka
tvaroh jemný odtučnený 0,5% 250 gramov • cukor vanilkový 20 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 200 mililitrov
Tvaroh rozmiešame so smotanou a cukrom.
7.
jedlá želatina 30 gramov • voda 200 mililitrov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • cukor práškový 30 gramov
Želatinu rozpustíme vo vode ľahkým zahriatím. Pri zahrievaní nám je indikátorom teploty malíček ruky vložený do roztoku - nesmie nás páliť. Zo smotany na šľahanie a cukru vyšľaháme šľahačku.
8.
Pár lyžíc rozmiešaného tvarohu vložíme do rozpustenej želatiny a rozmiešame. Následne želatinu s tvarohom vlejeme späť k ostatnému tvarohu a zamiešame. Nakoniec vmiešame šľahačku. Na pár minút, kým si nakrájame korpus na rovnomerné plátky, vložíme tvarohovo - smotanovú plnku so chladničky.
9. Tortu poskladáme
Hlbšiu misu (priemer 28 cm, hĺbka 15 cm) vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno a celý obvod poukladáme nakrájanú roládu.
10.
Do stredu misky z rolád naložíme tvarohovú plnku. Po vrchu plnky rozložíme zbytok roládových plátov a odrezky z okrajov, ktoré prevyšujú plnku. Ľahko a jemne utlačíme.
11.
orechy vlašské mleté 30 gramov
Celú poskladanú tortu posypeme pomletými orechmi a prekryjeme prečievajúcou fóliou. Necháme v chlade stuhnúť najmenej 4 hodiny.
12.
Pred podávaním odokryjeme fóliu. Na vrch torty položíme na tesno tortový podnos. Tortu obrátime a vyklopíme. Odstránime fóliu po celom obvode. Tortu podľa fantázie a príležitosti vyzdobíme.
13.
Mňááááámmmm..........
Dobrú chuť!