Francúzske zemiaky zo surových zemiakov
Takto pripravené zemiaky sú rovnako chutné ako pri obdobnej príprave zo zemiakov varených. Výhodou je, že šetria čas.
recept,fotorecept,zemiaky,klobása,vajce slepačie,vajce slepačie,cibuľa,Bravčové mäso
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
cibuľa | 200 | gramov | |
klobása | 250 | gramov | |
korenie čierne mleté | 1 | čajová lyžička | |
masť bravčová | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
strúhanka | 0 | ||
vajce slepačie | 8 | kusov | |
zemiaky | 1250 | gramov |
Recept
1.
zemiaky 1250 gramov • klobása 250 gramov • vajce slepačie 4 kusy • cibuľa 200 gramov
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Na kolieska tiež pokrájame klobásu. Vajcia uvaríme na tvrdo, vychladíme, olúpeme a taktiež nakrájame na kolieska. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno.
2.
Hlboký pekáč (35x20 cm) vymastíme a vysypeme strúhankou, jednotlivé ingrediencie vrstvíme. Poukladáme zemiaky, posypeme ich cibuľou, rozložíme klobásku a na ňu vajíčka. Opäť idú zemiaky, cibuľa, klobása a vajíčka.
3.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • smotana kyslá (14-18% tuku) 250 mililitrov • vajce slepačie 4 kusy • soľ 2 čajové lyžičky • korenie čierne mleté 1 čajová lyžička • strúhanka
Nakoniec položíme poslednú vrstvu zo zemiakov. Takto pripravené zemiaky dáme 20 minút, zakryté, do rozohriatej rúry predpiecť. V mlieku rozmiešame smotanu, vajcia, soľ a korenie a po vyššie uvedených minútach zalejeme týmto nálevom zemiaky. Povrch jemne posypeme strúhankou.
4.
Zakryté ďalej pečieme cca ďalších 30 minút. Zemiaky odokryjeme a necháme ich ešte 10-15 minút pri väčšom stupni teploty zapiecť.
Dobrú chuť!