Dusená biela kapusta
Dusenú hlávkovú kapustu podávame k pečenej kačiči alebo k pečeným bravčovým mäsám. Ak pri jej príprave použitý cukor necháme skaramelizovať bude mať hotový pokrm podľa stupňa karamelizácie vždy inú výslednú farbu.
recept,fotorecept,kapusta hlávková biela,Zeleninové prílohy,,Bezlepkové,Bezlaktózové,Sezónne recepty
Zeleninové prílohy
Kategórie
Zeleninové prílohy › Bezlepkové › Bezlaktózové › Sezónne recepty › Sezóna - Kapusta hlávková (biela, červená) ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cibuľa | 300 | gramov | |
cukor kryštálový | 2 | polievkové lyžice | |
kapusta hlávková biela | 1600 | gramov | |
korenie rasca drvená | 1 | čajová lyžička | |
ocot | 4 | polievkové lyžice | |
olej slnečnicový | 20 | mililitrov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 100 | mililitrov |
Recept
1. Krájanie kapusty
kapusta hlávková biela 1600 gramov
Z povrchu hlávkovej kapusty odstránime poškodené listy a celú hlávku opláchneme pod tečúcou vodou. Kapustu osušíme a prekrojíme na štvrtiny. Krájame tenké prúžky, tvrdý stred - hĺub kapusty nekrájame. Pri krájaní otáčame kapustu tak aby sme hlúb v podstate okrájali.
2. Príprava cibuľovo - karamelového základu
cibuľa 300 gramov • olej slnečnicový 20 mililitrov • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice
Cibuľu očistíme a nakrájame. V hlbokom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a podusíme chvíľu pod pokrievkou. Cibuľa nesmie prihorieť. Pridáme cukor a za stáleho miešanie ho skaramelizujeme do požadovanej farby.
3.
soľ 2 čajové lyžičky • korenie rasca drvená 1 čajová lyžička • voda 100 mililitrov
Do hrnca pridáme pokrájanú kapustu, soľ a rascu. Dobre premiešame. Ak je kapusta suchšia a tuhšia (zimná) môžeme ju podľa potreby podliať vodou. Dusíme pod pokrievkou 20 - 30 minút za občasného premiešania.
4.
ocot 4 polievkové lyžice
Do hotovej kapusty pridáme ocot a premiešame. Prípadne ju podľa chuti ešte dosolíme.
Dobrú chuť!