Domáci vanilkový cukor

Takto si cukor pripravovali naše praprababičky... Jednoduchá výroba domáceho vanilkového cukru. Cukor obsahuje pravú vanilku, teda pravý prírodný vanilín a nie len syntetickú vanilínovú príchuť.
recept,fotorecept,cukor trstinový,vanilkový struk,Nezaradené sladké recepty,Bezlepkové,Bezlaktózové
Nezaradené sladké recepty
Recept
1.
cukor trstinový 200 gramov
Cukor pomelieme v mlynčeku na kávu (nie úplne na prach) a nasypeme ho do uzatvárateľného skleneného pohára.
V uvedenom recepte je použitý trstinový cukor, ale môže sa použiť aj biely kryštálový cukor. S použitím trstinového má cukor okrem vanilkovej príchute aj jemne medovú.

2.
vanilkový struk 2 kusy
Vanilkové struky pozdĺžne prekrojíme a nožom z vnútornej strany zoškrabneme semienka. Semienka pridáme k cukru a dobre rozmiešame.

3.
Nakoniec do pohára s cukrom vložíme aj prázdne polovice vanilkových strukov.

4.
Pohár uzavrieme a necháme 2 týždne odpočívať. Počas týchto dvoch týždňov čas od času pohár potrasieme. Po uplynutí uvedenej doby odstránime prázdne struky a vanilku môžeme používať do pečenia v potrebnom množstve, približne 1,5 - 2 čajové lyžičky na koláč či zákusok.

Dobrú chuť!