Domáce zemiakové lokše
Recept na prípravu chutných zemiakových lokší. Podávame ako prílohu k pečenej kačke či husi, alebo ich plníme slanými (kačacia pečeň) alebo sladkými (makovou, orechovou...) plnkami. Príprava je jednoduchá ale zamúčia celú kuchyňu :) Stoja však za to :)
recept,fotorecept,zemiaky,Zemiakové prílohy,,Slovenská kuchyňa
Zemiakové prílohy
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
Recept
1.
zemiaky 1 kilogram
Zemiaky uvaríme vo vode do takmer mäkka. Nesmú byť tvrdé a nesmú sa ani rozpadať. Necháme ich dobre vychladnúť. Preto je lepšie variť ich deň pred prípravou lokší.
2.
Studené zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno do hlbokej misy.
4.
Cesto preložíme na dosku posypanú múkou a miesime a miesime ďalej. Keď sa nám zdá že je cesto hotové, jemné a kompaktné, vytvoríme z neho valček dlhý asi 45 cm. Valček rozkrájame na 2,5 cm dlhé kúsky.
5.
Z každého kúska postupne rozvaľkáme, na pomúčenej doske, okrúhlu lokšu o priemere 22 cm.
6.
Pečieme na horúcej kovovej platni a keďže ju doma nemáme tak najlepšia je horúca keramická panvica. Pečieme samozrejme na sucho. Lokšu ľahko oprášime a položíme na panvicu. Krátko pečieme...
7.
...a obrátime. Upečieme z druhej strany. Počas pečenia, ak sme dobre spracovali cesto, sa bude lokša nafukovať, preto ju jemne pritláčame obracačkou na dno panvice. Lokšu vyložíme z panvice, papierovou utierkou zotrieme prepečené zbytky múky a pokračujeme v pečení ďalšou lokšou.
8.
masť kačacia • maslo • masť bravčová
Upečenú lokšu potrieme z jednej strany, najlepšie rozpustenou kačacou masťou, ale môžeme aj rozpusteným maslom zmiešaným s trochou bravčovej masti.
9.
Pečená kačica - najjednoduchší spôsob prípravy recept • Pečená kačica na mede s hroznovou omáčkou recept • Pečená kačka na pomarančoch recept
Lokše kladieme na seba. Pri kladení na seba sa vždy druhá strana premastí od spodnej. Udržujeme v teple. Ak si lokše pripravíme vopred skladujeme ich zabalené vo fólii v chladničke. Pred podávaním ich odbalíme z fólie a zohrejeme zakryté v rúre, v ktorej sa nám práve dopeká kačica.
Dobrú chuť!