RECEPTY

Domáce sushi

Domáce sushi

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Zdravá a chutná delikatesa z ďalekého východu pripravená v našej kuchyni chutí rovnako dobre ako v sushi-bare.

recept,fotorecept,ryža na sushi,morské riasy Nori,chren - wasabi,zázvor nakladaný,Hlavné jedlá z rýb,Japonská kuchyňa

Hlavné jedlá z rýb

Japonská kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

chren - wasabi-
cukor kryštálový½polievkovej lyžice
losos filet250gramov
maslo20gramov
morské riasy Nori10kusov
múka polohrubá3polievkové lyžice
ocot ryžový150mililitrov
ryža na sushi750gramov
soľ½polievkovej lyžice
sójová omáčka-
uhorka šalátová-
vajce slepačie3kusy
voda900mililitrov
zázvor nakladaný-

 

Recept

1. Varenie ryže

ryža na sushi 750 gramov  voda 900 mililitrov

Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a necháme 30 minút stáť. Potom ju 5 minút pomaly zahrievame na nízkej teplote, potom teplotu prudko zvýšime, ryžu privedieme do varu, teplotu stiahneme na minimum a 15 minút ryžu dusíme pod pokrievkou.

Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou, necháme...

2. Príprava omelety

vajce slepačie 3 kusy  múka polohrubá 3 polievkové lyžice  maslo 20 gramov

Pokiaľ sa nám varí ryža pripravíme si omeletu, ktorú použijeme na plnenie niektorých roliek. Vajcia, múku a soľ rozmiešame. Na panvici rozohrejeme maslo,vlejeme pripravenú.

Pokiaľ sa nám varí ryža pripravíme si...

3. 

Omeletu upečieme z oboch strán. Necháme vychladnúť a pokrájame ju na tenšie prúžky.

Omeletu upečieme z oboch strán. Necháme...

4. Dovarenie ryže

ocot ryžový 150 mililitrov  soľ ½ polievkovej lyžice  cukor kryštálový ½ polievkovej lyžice

Ryžu po 15 minútach odstavíme z ohňa a necháme ju ešte v hrnci, zakrytú pokrievkou, ďalších 8 minút dôjsť. Do ryžového octu pridáme soľ a cukor, dobre rozmiešame. Nálev vlejeme do ryže po 8 minútach a zľahka zamiešame, aby sme čo najmenej poškodili ryžové zrnká. Ryžu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pre rýchlejšie chladenie ju môžeme rovnomerne rozložiť na plech, prikryjeme ju vlhkou utierkou, aby nevyschla. Pri takomto postupe sa nám bude aj ľahšie odhadovať množstvo ryže do jednotlivých roliek.

Ryžu po 15 minútach odstavíme z ohňa a...

5. Príprava plniek do roliek

losos filet 250 gramov  uhorka šalátová

Šalátovú uhorku ošúpeme, pokrájame na prúžky, takisto čerstvého lososa. Mrazeného lososa si necháme v dostatočnom predstihu rozmraziť (v priestore chladničky sa rozmrazuje cca 6 hodín).

Šalátovú uhorku ošúpeme, pokrájame na...

6. Plnenie roliek

morské riasy Nori 10 kusov

Plátok morskej riasy položíme na bambusovú podložku, s ktorej pomocou budeme tvoriť rolku. Pripravenú ryžu si na plechu rozdelíme na počet dielikov podľa počtu rias. Jeden diel ryže rovnomerne rozložíme po plátku riasy, pomáhame si lyžicou, ktorú si čas od času namočíme do vody.Lyžicou ryžu utláčame tak, aby boli jednotlivé zrnká spojené. Okraj riasy zostáva voľný. Pozor, aby sa nám ryža nedostala pod riasu resp. na bambusovú podložku, aby sa nám pri rolovaní nelepila ryža zvrchu na rolku.

Plátok morskej riasy položíme na bambusovú...

7. 

Na ryžu položíme prúžok omelety, uhorky a lososa.

Na ryžu položíme prúžok omelety, uhorky a...

8. 

Na ryžu položíme hrubší prúžok lososa, prípadne dva tenšie prúžky.

Na ryžu položíme hrubší prúžok lososa,...

9. Tvorenie rolky

Pomocou bambusovej podložky tvoríme rolku. Drevo vždy pri zatočení jemne zatlačíme do riasy s plnkou. Postupujeme na koniec riasy. Vytvorenú rolku obalíme celú do bambusovej podložky a jemne ju po celej dĺžke tlakom rúk stlačíme.

Pomocou bambusovej podložky tvoríme rolku. Drevo...

10. 

Rolky poukladáme na seba na pripravenú doštičku na ktorej ich budeme po jednej krájať. Krájame ostrým nožom na malé roládky.

Rolky poukladáme na seba na pripravenú...

11. Podávame

sójová omáčka  chren - wasabi  zázvor nakladaný

Podávame s nakladaným zázvorom a s typickým zeleným japonským chrenom - wasabi, ktorý je veľmi ostrý a preto ho pri konzumácii riedime kvalitnou sójovou omáčkou.

Podávame s nakladaným zázvorom a s typickým...

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť