Domáce sushi
Zdravá a chutná delikatesa z ďalekého východu pripravená v našej kuchyni chutí rovnako dobre ako v sushi-bare.
recept,fotorecept,ryža na sushi,morské riasy Nori,chren - wasabi,zázvor nakladaný,Hlavné jedlá z rýb,Japonská kuchyňa
Hlavné jedlá z rýb
Japonská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
chren - wasabi | - | ||
cukor kryštálový | ½ | polievkovej lyžice | |
losos filet | 250 | gramov | |
maslo | 20 | gramov | |
morské riasy Nori | 10 | kusov | |
múka polohrubá | 3 | polievkové lyžice | |
ocot ryžový | 150 | mililitrov | |
ryža na sushi | 750 | gramov | |
soľ | ½ | polievkovej lyžice | |
sójová omáčka | - | ||
uhorka šalátová | - | ||
vajce slepačie | 3 | kusy | |
voda | 900 | mililitrov | |
zázvor nakladaný | - |
Recept
1. Varenie ryže
ryža na sushi 750 gramov • voda 900 mililitrov
Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a necháme 30 minút stáť. Potom ju 5 minút pomaly zahrievame na nízkej teplote, potom teplotu prudko zvýšime, ryžu privedieme do varu, teplotu stiahneme na minimum a 15 minút ryžu dusíme pod pokrievkou.
2. Príprava omelety
vajce slepačie 3 kusy • múka polohrubá 3 polievkové lyžice • maslo 20 gramov
Pokiaľ sa nám varí ryža pripravíme si omeletu, ktorú použijeme na plnenie niektorých roliek. Vajcia, múku a soľ rozmiešame. Na panvici rozohrejeme maslo,vlejeme pripravenú.
3.
Omeletu upečieme z oboch strán. Necháme vychladnúť a pokrájame ju na tenšie prúžky.
4. Dovarenie ryže
ocot ryžový 150 mililitrov • soľ ½ polievkovej lyžice • cukor kryštálový ½ polievkovej lyžice
Ryžu po 15 minútach odstavíme z ohňa a necháme ju ešte v hrnci, zakrytú pokrievkou, ďalších 8 minút dôjsť. Do ryžového octu pridáme soľ a cukor, dobre rozmiešame. Nálev vlejeme do ryže po 8 minútach a zľahka zamiešame, aby sme čo najmenej poškodili ryžové zrnká. Ryžu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pre rýchlejšie chladenie ju môžeme rovnomerne rozložiť na plech, prikryjeme ju vlhkou utierkou, aby nevyschla. Pri takomto postupe sa nám bude aj ľahšie odhadovať množstvo ryže do jednotlivých roliek.
5. Príprava plniek do roliek
losos filet 250 gramov • uhorka šalátová
Šalátovú uhorku ošúpeme, pokrájame na prúžky, takisto čerstvého lososa. Mrazeného lososa si necháme v dostatočnom predstihu rozmraziť (v priestore chladničky sa rozmrazuje cca 6 hodín).
6. Plnenie roliek
morské riasy Nori 10 kusov
Plátok morskej riasy položíme na bambusovú podložku, s ktorej pomocou budeme tvoriť rolku. Pripravenú ryžu si na plechu rozdelíme na počet dielikov podľa počtu rias. Jeden diel ryže rovnomerne rozložíme po plátku riasy, pomáhame si lyžicou, ktorú si čas od času namočíme do vody.Lyžicou ryžu utláčame tak, aby boli jednotlivé zrnká spojené. Okraj riasy zostáva voľný. Pozor, aby sa nám ryža nedostala pod riasu resp. na bambusovú podložku, aby sa nám pri rolovaní nelepila ryža zvrchu na rolku.
7.
Na ryžu položíme prúžok omelety, uhorky a lososa.
8.
Na ryžu položíme hrubší prúžok lososa, prípadne dva tenšie prúžky.
9. Tvorenie rolky
Pomocou bambusovej podložky tvoríme rolku. Drevo vždy pri zatočení jemne zatlačíme do riasy s plnkou. Postupujeme na koniec riasy. Vytvorenú rolku obalíme celú do bambusovej podložky a jemne ju po celej dĺžke tlakom rúk stlačíme.
10.
Rolky poukladáme na seba na pripravenú doštičku na ktorej ich budeme po jednej krájať. Krájame ostrým nožom na malé roládky.
11. Podávame
sójová omáčka • chren - wasabi • zázvor nakladaný
Podávame s nakladaným zázvorom a s typickým zeleným japonským chrenom - wasabi, ktorý je veľmi ostrý a preto ho pri konzumácii riedime kvalitnou sójovou omáčkou.
Dobrú chuť!