Domáce sušené paradajky s bazalkou a cesnakom
Úžasne chutná delikatesa nabitá vitamínmi. Samotné naloženie paradajok je jednoduchý proces, ale sušenie zaberie nejaký ten čas. My sme použili elektrickú sušičku, ktorá suší rovnomerne, paradajky neuvarí, ani neupečie. Spotreba elektrickej energie je pri nej pomerne nízka. Výsledok však skutočne stojí za trpezlivosť.
recept,fotorecept,paradajky,cesnak,bazalka,Zaváraniny,Bezlaktózové,Bezlepkové
Zaváraniny
Kategórie
Zaváraniny › Bezlaktózové › Bezlepkové › Sezóna - Bazalka › Sezóna - Cesnak › Sezóna - Paradajky ›
Recept
1.
Paradajky umyjeme, nakrájame na hrubšie, asi 0,5 - 0,7 cm plátky a poukladáme na sitá sušičky. Počas procesu sušenia plátky paradajok otáčame.
2.
Správne usušené paradajky sú jemne "gumové", nesmú sa lámať. Postupne ich odoberáme zo sít, ukladáme na tanier. Keď máme všetky usušené, jemne ich postriekame vínnym octom a premiešame. Vínny ocot ich skvelo ochutí a zabráni prípadnému procesu kazenia.
4.
Očístíme cesnak a po dĺžke ho prekrojíme na polovice, alebo štvrtiny. Cesnak spolu s listami bazalky pridáme k paradajkám, premiešame...
5.
... a natlačíme do menšieho zaváracieho pohára. Zalejeme olejom, uzatvoríme viečkom a uložíme do chladničky. Necháme odležať asi 3 týždne a konzumujeme. Olej, ktorý nám zostane po konzumácii je veľmi chutný na zeleninový šalát.
Dobrú chuť!