RECEPTY

Domáca bravčová masť a oškvarky

Domáca bravčová masť a oškvarky

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Klasická bravčová masť je nenahraditeľná ingrediencia mnohých pokrmov. Jej domáca príprava - vytápanie slaniny na škvarenie - je jednoduchý postup ktorého výsledkom sú čisté, kvalitné produkty - bravčová masť a oškvarky.

recept,fotorecept,slanina bravčová na škvarenie,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové

Bravčové mäso

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 20 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

mlieko plnotučné 3,5%1polievková lyžica
slanina bravčová na škvarenie2kilogramy
soľ1čajová lyžička

 

Recept

1. Masť

slanina bravčová na škvarenie 2 kilogramy

Slaninu na škvarenie umyjeme a pokrájame na kocky približne 2x2cm veľké. Vložíme ju do hrnca a na miernom ohni za častého miešania vytápame.

Slaninu na škvarenie umyjeme a pokrájame na...

2. 

Počas vytápania postupne odoberáme naberačkou vzniknutú tekutinu - masť...

Počas vytápania postupne odoberáme naberačkou...

3. 

...a cez sitko ju nalievame do pripravených čistých nádob, najlepšie sklených alebo smaltovaných. Slaninu zachytenú na sitku vraciame späť do hrnca.

...a cez sitko ju nalievame do pripravených...

4. 

Naplnené nádoby necháme vychladiť, uložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Z  uvedeného množstva slaniny získame asi 1300 g masti. Takto pripravenú masť skladujeme v chladničke a môžeme ju používať niekoľko mesiacov.

Naplnené nádoby necháme vychladiť, uložíme...

5. Oškvarky

mlieko plnotučné 3,5% 1 polievková lyžica  soľ 1 čajová lyžička

Po odobratí masti nám zostanú v hrnci oškvarky. Tie na prudkom ohni s pridaním lyžice mlieka rýchlo, za stáleho miešania, osmažíme (30sekúnd). Po odstavení z ohňa pridáme soľ a premiešame.

Po odobratí masti nám zostanú v hrnci...

6. 

Z uvedeného množstva slaniny získame asi 450 g oškvarkov. Tie môžeme použiť na prípravu pagáčov, oškvarkovej pomazánky alebo ich priamo konzumovať s chlebíkom.

Z uvedeného množstva slaniny získame asi 450 g...

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť