Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom
Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.
recept,fotorecept,cvikla - červená repa,mrkva,jogurt biely 3,5% tuku,Zeleninové šaláty,Indická kuchyňa,Bezlepkové
Zeleninové šaláty
Indická kuchyňa
Kategórie
Zeleninové šaláty › Indická kuchyňa › Bezlepkové › Ázijská kuchyňa › Sezóna - Mrkva › Sezóna - Červená repa ›
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 2 | polievkové lyžice | |
cukor trstinový | 2 | čajové lyžičky | |
cvikla - červená repa | 350 | gramov | |
jogurt biely 3,5% tuku | 350 | gramov | |
korenie mäta sušená | ½ | čajovej lyžičky | |
korenie rímska rasca mletá | ¼ | čajovej lyžičky | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | 20 | gramov | |
mrkva | 350 | gramov | |
soľ | ½ | čajovej lyžičky | |
soľ himalájska ružová | ½ | čajovej lyžičky | |
voda | 50 | mililitrov |
Recept
1.
cvikla - červená repa 350 gramov
Cviklu umyjeme a vložíme do viacej vody. Varíme domäkka cca 30 - 50 min (závisí od veľkosti). Po vychladnutí ošúpeme škrabkou na zemiaky.
2.
Cviklu pokrájame na menšie kocky.
5.
soľ ½ čajovej lyžičky • voda 50 mililitrov
Pridáme soľ, podlejeme vodou a 10-15 minút dusíme pod pokrievkou do mäkka. Necháme vychladnúť.
6.
jogurt biely 3,5% tuku 350 gramov • cukor trstinový 2 čajové lyžičky • soľ himalájska ružová ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • korenie rímska rasca mletá ¼ čajovej lyžičky • korenie mäta sušená ½ čajovej lyžičky • citrónová šťava 2 polievkové lyžice
Mrkvu zmiešame s cviklou. V jogurte rozmiešame cukor, soľ, korenie, rascu, mätu a citrónovú šťavu.
7.
Zmiešaním ochuteného jogurtu a zeleniny, šalát dokončíme. Pred podávaním necháme hodinu odpočívať v chlade.
Dobrú chuť!