Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.
recept,fotorecept,cvikla - červená repa,mrkva,jogurt biely 3,5% tuku,Zeleninové šaláty,Indická kuchyňa,Bezlepkové
Zeleninové šaláty
Indická kuchyňa
Kuchtil
Počet porcií
4
Hmotnosť porcie
293 g
Energia porcie
195 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná
Kategórie
Zeleninové šaláty › Indická kuchyňa › Bezlepkové › Sezóna - Červená repa › Ázijská kuchyňa › Sezóna - Mrkva ›Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 2 7 | polievkové lyžice kcal | |
cukor trstinový | 2 40 | čajové lyžičky kcal | |
cvikla - červená repa | 350 168 | gramov kcal | |
jogurt biely 3,5% tuku | 350 245 | gramov kcal | |
korenie mäta sušená | ½ 8 | čajovej lyžičky kcal | |
korenie rímska rasca mletá | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
korenie čierne mleté | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
maslo | 20 147 | gramov kcal | |
mrkva | 350 158 | gramov kcal | |
soľ | ½ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
soľ himalájska ružová | ½ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
voda | 50 0 | mililitrov kcal |
Recept
1.
cvikla - červená repa 350 gramov
Cviklu umyjeme a vložíme do viacej vody. Varíme domäkka cca 30 - 50 min (závisí od veľkosti). Po vychladnutí ošúpeme škrabkou na zemiaky.

2.
Cviklu pokrájame na menšie kocky.



5.
soľ ½ čajovej lyžičky • voda 50 mililitrov
Pridáme soľ, podlejeme vodou a 10-15 minút dusíme pod pokrievkou do mäkka. Necháme vychladnúť.

6.
jogurt biely 3,5% tuku 350 gramov • cukor trstinový 2 čajové lyžičky • soľ himalájska ružová ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • korenie rímska rasca mletá ¼ čajovej lyžičky • korenie mäta sušená ½ čajovej lyžičky • citrónová šťava 2 polievkové lyžice
Mrkvu zmiešame s cviklou. V jogurte rozmiešame cukor, soľ, korenie, rascu, mätu a citrónovú šťavu.

7.
Zmiešaním ochuteného jogurtu a zeleniny, šalát dokončíme. Pred podávaním necháme hodinu odpočívať v chlade.

Dobrú chuť!