Citrónové rezy
Osviežujúce citrónové rezy, po ktorých vás od vašich hostí neminie veľká pochvala. Recept sme pripravovali z polovičnej dávky štandardu, ak očakávate početnejšiu návštevu odporúčame dávky zdvojnásobiť.
recept,fotorecept,citrónová šťava,citrónová šťava,citrónová šťava,Zákusky
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 80 | mililitrov | |
citrónová šťava | - | ||
cukor kryštálový | 220 | gramov | |
cukor práškový | 190 | gramov | |
cukor vanilkový | 2 | kusy | |
džem ovocný | 2 | polievkové lyžice | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 | čajové lyžičky | |
maslo | - | ||
maslo | 130 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 350 | mililitrov | |
múka hladká | 170 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
puding vanilkový - prášok | 2.5 | polievkovej lyžice | |
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
voda | 1 | polievková lyžica |
Recept
1. Príprava cesta
vaječný žĺtok 5 kusov • cukor kryštálový 220 gramov • cukor vanilkový 1 kus
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme kryštálový a vanilkový cukor.
2.
Vymiešame do peny.
4.
citrónová šťava 50 mililitrov • múka hladká 170 gramov • kypriaci prášok do pečiva 2 čajové lyžičky
K žĺtkovej hmote pridáme šťavu z citróna, múku a kypriaci prášok a spolu jemne premiešame.
5.
K žĺtkovej hmote pridáme sneh z bielkov.
6.
Opatrne premiešame.
7. Pečenie
Cesto vylejeme na veľký, vymastený a pomúčený plech a pečieme na 180 - 200°C cca 10 - 15 minút.
8.
Upečené cesto necháme vychladnúť a rozdelíme na dve rovnaké polovice.
9. Príprava krému
mlieko polotučné 1,5% 350 mililitrov • puding vanilkový - prášok 2.5 polievkovej lyžice • maslo 130 gramov • cukor práškový 90 gramov • cukor vanilkový 1 kus • citrónová šťava 30 mililitrov
Uvaríme si hustý puding a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme. Pridáme šťavu z menšieho citróna a postupne pridávame za stáleho miešania vychladnutý puding.
10.
džem ovocný 2 polievkové lyžice
Krém si rozdelíme na dve polovice. Na jeden plát natrieme polovicu krému a prikryjeme ho druhým plátom, ktorý sme potreli lekvárom.
11.
Na vrch koláča navrstvíme zvyšný krém, zarovnáme do hladka a necháme v chlade stuhnúť.
12. Príprava polevy
cukor práškový 100 gramov • voda 1 polievková lyžica • citrónová šťava
V miske vymiešame preosiaty práškový cukor s vlažnou vodou a pár kvapkami citrónovej šťavy dohladka. Citrónovú polevu natrieme opatrne na vrch vychladeného koláča. Necháme v chlade odležať, nakrájame na rezy a môžme servírovať.
Dobrú chuť!