Citrónové rezy

Osviežujúce citrónové rezy, po ktorých vás od vašich hostí neminie veľká pochvala. Recept sme pripravovali z polovičnej dávky štandardu, ak očakávate početnejšiu návštevu odporúčame dávky zdvojnásobiť.
recept,fotorecept,citrónová šťava,citrónová šťava,citrónová šťava,Zákusky
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 80 18 | mililitrov kcal | |
citrónová šťava | 0 ?? | kcal | |
cukor kryštálový | 220 885 | gramov kcal | |
cukor práškový | 190 738 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 2 145 | kusy kcal | |
džem ovocný | 2 73 | polievkové lyžice kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 8 | čajové lyžičky kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
maslo | 130 955 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 350 169 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 170 590 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
puding vanilkový - prášok | 2.5 134 | polievkovej lyžice kcal | |
vaječný bielok | 5 85 | kusov kcal | |
vaječný žĺtok | 5 285 | kusov kcal | |
voda | 1 0 | polievková lyžica kcal |
Recept
1. Príprava cesta
vaječný žĺtok 5 kusov • cukor kryštálový 220 gramov • cukor vanilkový 1 kus
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme kryštálový a vanilkový cukor.

2.
Vymiešame do peny.


4.
citrónová šťava 50 mililitrov • múka hladká 170 gramov • kypriaci prášok do pečiva 2 čajové lyžičky
K žĺtkovej hmote pridáme šťavu z citróna, múku a kypriaci prášok a spolu jemne premiešame.

5.
K žĺtkovej hmote pridáme sneh z bielkov.

6.
Opatrne premiešame.

7. Pečenie
Cesto vylejeme na veľký, vymastený a pomúčený plech a pečieme na 180 - 200°C cca 10 - 15 minút.

8.
Upečené cesto necháme vychladnúť a rozdelíme na dve rovnaké polovice.

9. Príprava krému
mlieko polotučné 1,5% 350 mililitrov • puding vanilkový - prášok 2.5 polievkovej lyžice • maslo 130 gramov • cukor práškový 90 gramov • cukor vanilkový 1 kus • citrónová šťava 30 mililitrov
Uvaríme si hustý puding a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme. Pridáme šťavu z menšieho citróna a postupne pridávame za stáleho miešania vychladnutý puding.

10.
džem ovocný 2 polievkové lyžice
Krém si rozdelíme na dve polovice. Na jeden plát natrieme polovicu krému a prikryjeme ho druhým plátom, ktorý sme potreli lekvárom.

11.
Na vrch koláča navrstvíme zvyšný krém, zarovnáme do hladka a necháme v chlade stuhnúť.

12. Príprava polevy
cukor práškový 100 gramov • voda 1 polievková lyžica • citrónová šťava
V miske vymiešame preosiaty práškový cukor s vlažnou vodou a pár kvapkami citrónovej šťavy dohladka. Citrónovú polevu natrieme opatrne na vrch vychladeného koláča. Necháme v chlade odležať, nakrájame na rezy a môžme servírovať.

Dobrú chuť!