Cibuľová polievka
Francúzska špecialita, tradične zapekaná s vynikajúcim švajčiarskym syrom Gruyère. Ako alternatívu odporúčam vyskúšať syr Cantal.
recept,fotorecept,cibuľa,syr Gruyère,Zeleninové polievky,Francúzska kuchyňa
Zeleninové polievky
Francúzska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bageta | - | ||
cibuľa | 1200 | gramov | |
cukor kryštálový | 2 | čajové lyžičky | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | 30 | gramov | |
olej olivový | 2 | polievkové lyžice | |
soľ | - | ||
syr Gruyère | 140 | gramov | |
tymián | ½ | čajovej lyžičky | |
víno biele polosladké | 1 | deciliter | |
vývar hovädzí | 1 | liter |
Recept
1. Karamelizovanie cibule
cibuľa 1200 gramov • maslo 30 gramov • olej olivový 2 polievkové lyžice • cukor kryštálový 2 čajové lyžičky
Cibuľu nakrájame na malé kúsky. Pomaly smažíme na masle a oleji v panvici alebo v hrnci 30 min., kým sa cibuľa nezbaví vody a zmäkne. Pridáme cukor a karamelizujeme do hneda ďalších cca 20 min.
2. Spojenie chutí
vývar hovädzí 1 liter • víno biele polosladké 1 deciliter • tymián ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • soľ
V hrnci zamiešame cibuľu, hovädzí vývar, víno, tymián, čierne korenie a soľ podla chuti. Varíme 20 min. aby sa chute uvoľnili a spojili.
3. Zapečenie s bagetou a syrom
bageta • syr Gruyère 140 gramov
Polievku naberieme do zapekacej misky, hladinu vystelieme krúžkami bagety (alebou toastovým chlebom), posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť na približne 10 min. pri 220 stupňoch celzia.
Dobrú chuť!