Chilli con carne
"Čili kon karne" je obľúbené mexické a španielske jedlo. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, keďže sa varí v jednom hrnci, ale tú hodinku varenia vám zaberie celú. Odmenou za čas strávený varením vám budú "vylízané" taniere vašich najbližších.
recept,fotorecept,bravčové mleté mäso,paradajkový pretlak,fazuľa,kukurica sterilizovaná,čokoláda,Hovädzie mäso,Mexické kuchyňa,Bezlepkové
Hovädzie mäso
Mexické kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bazalka | 1 | čajová lyžička | |
bobkový list | 3 | kusy | |
bravčové mleté mäso | 500 | gramov | |
cesnak | 20 | gramov | |
cibuľa | 200 | gramov | |
cukor kryštálový | 1 | polievková lyžica | |
fazuľa | 500 | gramov | |
feferónky sterilizované | 3 | kusy | |
korenie čierne mleté | 1 | čajová lyžička | |
kukurica sterilizovaná | 300 | gramov | |
olej slnečnicový | 50 | mililitrov | |
paprika | 100 | gramov | |
paprika červená mletá | 2 | čajové lyžičky | |
paradajkový pretlak | 500 | mililitrov | |
paradajky | 200 | gramov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 500 | mililitrov | |
čokoláda | 15 | gramov |
Recept
1. Cesnak, cibuľa
cibuľa 200 gramov • cesnak 20 gramov • olej slnečnicový 50 mililitrov
Cibuľu a cesnak očistíme, pokrájame a chvíľu osmažíme na oleji.
2. Mleté mäso
bravčové mleté mäso 500 gramov
Pridáme mleté mäso a osmažíme tak aby sa nám rozdrobilo na malé kúsky.
3. Príprava zeleniny
paprika 100 gramov • paradajky 200 gramov • feferónky sterilizované 3 kusy
Kým sa nám smaží mäso pripravíme si zeleninu. Papriku vyčistíme a pokrájame na prúžky. Paradajky zalejeme vriacou vodou a stiahneme z nich šupu, pokrájame na mesiačiky. Feferónky nadrobno nasekáme. Uvedené množstvo spraví pokrm tak akurát pikantný, ak ho chceme mať štipľavejší pridáme viac feferóniek.
4. Červená mletá paprika
paprika červená mletá 2 čajové lyžičky
Do osmaženého mäsa pridáme mletú červenú papriku, premiešame a pridávame ďalšie ingrediencie.
5. Paradajkový pretlak
paradajkový pretlak 500 mililitrov
Prilejeme paradajkový pretlak, rozmiešame.
6. Zelenina
Pridáme papriku, paradajky a feferónky, zamiešame.
7. Koreniny
soľ 2 čajové lyžičky • cukor kryštálový 1 polievková lyžica • korenie čierne mleté 1 čajová lyžička • bazalka 1 čajová lyžička • bobkový list 3 kusy
Prisypeme soľ, cukor a koreniny, rozmiešame.
8. Vývar
voda 500 mililitrov
Prilejeme vývar alebo vodu. Varíme 30 minút za častejšieho miešania v otvorenom hrnci, na strednom plameni. Nesmie prudko vrieť, ale ani sa slabo variť. Dôležité je, aby sa nám prebytočná voda pri varení odparovala a zmes postupne hustla.
9. Fazuľa, kukurica
fazuľa 500 gramov • kukurica sterilizovaná 300 gramov
Po 30 minútach pridáme sterilizovanú fazuľu a kukuricu. Všetko spolu za častejšieho premiešavania varíme ďalej 20 minút.
10. Čokoláda
čokoláda 15 gramov
"Čilikonkarne" odstavíme zo sporáka a nakoniec v ňom rozpustíme 2 kocky kvalitnej tmavej 90% čokolády. Čokoláda dodá pokrmu tú pravú charakteristickú chuť, preto sa jej rozhodne nebojte.
11. Podávame
Podávame s čerstvou chrumkavou bagetou, chlebom, kukuričnými plackami a pod. Na porciu chilli con carne môžeme pridať lyžičku kyslej smotany alebo hustého bieleho jogurtu.
Dobrú chuť!