Chalupárske langoše
Tie najfantastickejšie nadýchané a chrumkavé langoše, pripravené na pekne rozhorenom dreve na vonkajšom ohnisku. Recept na ich prípravu ponúkame s čo najpresnejším postupom :) a s prísnym pracovným zaradením všetkých zúčastnených :)
recept,fotorecept,múka hladká,smotana kyslá (10% tuku),mlieko plnotučné 3,5%,mlieko plnotučné 3,5%,droždie čerstvé,cesnak,Bezmäsité hlavné jedlá,Recepty na gril
Bezmäsité hlavné jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 6 | strúčikov | |
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
kečup | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 500 | mililitrov | |
múka hladká | 1 | kilogram | |
múka hladká | 1 | čajová lyžička | |
múka hladká | - | ||
olej na vyprážanie | - | ||
smotana kyslá (10% tuku) | 250 | gramov | |
smotana kyslá (10% tuku) | - | ||
soľ morská | 2.5 | čajovej lyžičky | |
syr Eidam | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
voda | 4 | polievkové lyžice |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 200 mililitrov • múka hladká 1 čajová lyžička • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • droždie čerstvé 42 gramov
Šikovný kuchár si pripraví kvások z teplého mlieka, múky, cukru a droždia.
2.
múka hladká 1 kilogram • vajce slepačie 1 kus • smotana kyslá (10% tuku) 250 gramov • soľ morská 1.5 čajovej lyžičky • mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov
Do misy nasype múku, pridá vajce, smotanu, soľ, vlažné mlieko a pripravený kvások.
3.
Cesto vymiesi, tak aby sa od stien misky, v ktorej sa miesi, odliepalo. Cesto prikryje a nechá na teplom mieste vykysnúť.
4.
Z vykysnutého cesta si vytvaruje malé bochníky, ktoré nechá na pomúčenej doske 10 minút podkysnúť.
5.
Kuchár cesto pripravil a teraz potrebuje dvoch pomocníkov. Prvý pomocník založí a rozhorí oheň, položí rošt, pripraví väčšiu panvicu, ktorá už bude takto navždy odsúdená na použitie na otvorenom ohni (ak ju nebude chcieť po akcii vyčistiť) a zohreje v panvici olej. Naďalej sa stará o oheň, pričom si v kútiku ohniska pripraví ďalšiu "vatričku", z ktorej postupne odoberá horiace drevo a podkladá ho pod panvicu.
6.
Keď je olej dostatočne horúci, kuchár v rukách rozťahá bochník na langoš.
7.
Najlepšie je, ak si malý roztiahnutý langoš položí na podnos s trochou múky aby ľahko povolil. Po chvíli ho vezme, a opäť v rukách roztiahne na veľkýýýý langoš...
8.
...a tu nastúpi prvý pomocník, ktorý rukou v ohňovzdornej rukavici zloží panvicu z ohňa. Kuchár do nej langoš položí, za dôležitej asistencie druhého pomocníka - ten mu prípadne na okraji skrkvaný langoš, v panvici vidličkami, trochu narovná. Prvý pomocník položí panvicu na oheň...a všetci šťastne sledujú ako sa langoš krásne nafukuje :)
9.
Druhý pomocník dvoma vidličkami, za asistencie prvého, langoš otočí a upečie z druhej strany. Kuchár sa už o pečenie nestará, len si rýchlo pripravuje ďalšie langoše z cesta.
10.
Druhý a prvý pomocník spoločnými silami vyberú upečený langoš z oleja, nechajú stiecť prebytočný olej späť do panvice...hotové langoše druhý pomocník ukladá na seba. A takto to pomerne rýchlo pokračuje, kým nie sú všetky bochníky spracované a upečené.
11.
cesnak 6 strúčikov • soľ morská 1 čajová lyžička • voda 4 polievkové lyžice • smotana kyslá (10% tuku) • syr Eidam • kečup
Tretí pomocník očistí cesnak a prelisuje ho do misky. Pridá soľ, vlažnú vodu a rozmieša. Štvrtý pomocník rozmieša smotanu. Piaty pomocník postrúha syr. Šiesty pomocník prinesie kečup...a pes sa motá popod nohy :)
12.
Cesnak podáme k langošom spolu so smotanou, strúhaným syrom, kečupom...a ďalšími ingredienciami podľa chuti. A práve podľa svojej chuti si každý sám svoj langoš pripraví :)
13.
Mňaáááám :)
Dobrú chuť!