Bryndzový posúch so slaninou
Vynikajúci slaný koláč z obľúbenej slovenskej bryndze.
recept,fotorecept,bryndza,smotana kyslá (14-18% tuku),slanina oravská,Slané koláče,Slovenská kuchyňa
Slané koláče
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bryndza | 250 | gramov | |
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 350 | mililitrov | |
múka hladká | 250 | gramov | |
múka hladká | - | ||
múka polohrubá | 250 | gramov | |
slanina oravská | 200 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 400 | gramov | |
soľ | 1.25 | čajovej lyžičky | |
vajce slepačie | 3 | kusy |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 350 mililitrov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • droždie čerstvé 20 gramov • múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • soľ ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 1 kus
Odmeráme si mlieko a mierne ho ohrejeme. V hrnčeku necháme vzísť kvások z časti odmeraného mlieka, z cukru a droždia. Do hlbokej misy nasypeme obe múky, pridáme soľ, vajce, vlejeme kvások a zvyšné mlieko.
2.
Vymiesime cesto ktoré necháme, zakryté, na teplom mieste vykysnúť.
4.
Pripravíme si papier na pečenie vo veľkosti plechu v ktorom budeme posúch piecť. Na papieri rozvaľkáme jednu polovicu cesta. Druhú polovicu cesta odložíme do chladničky, aby nám cesto počas pečenia prvého posúcha neprekyslo.
5.
bryndza 250 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 400 gramov • vajce slepačie 2 kusy • soľ ¾ čajovej lyžičky • slanina oravská 200 gramov
V miske zmiešame bryndzu so smotanou, vajíčkami a soľou. Nakrájame slaninu.
6.
Rozvaľkané cesto na papieri preložíme na plech a nalejeme na neho polovicu pripravenej bryndze. Na bryndzu rovnomerne rozdelíme polovicu slaniny.
7.
Posúch upečieme v rozohriatej rúre do zlatova.
Druhú polovicu cesta 10 minút pred ukončením pečenia vyberieme z chladničky, spracujeme ho a upečieme ako prvý posúch.
Dobrú chuť!