Bryndzový posúch so slaninou

Vynikajúci slaný koláč z obľúbenej slovenskej bryndze.
recept,fotorecept,bryndza,smotana kyslá (14-18% tuku),slanina oravská,Slané koláče,Slovenská kuchyňa
Slané koláče
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bryndza | 250 688 | gramov kcal | |
cukor kryštálový | ½ 11 | čajovej lyžičky kcal | |
droždie čerstvé | 20 21 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 350 169 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 250 868 | gramov kcal | |
múka hladká | 0 ?? | kcal | |
múka polohrubá | 250 890 | gramov kcal | |
slanina oravská | 200 1180 | gramov kcal | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 400 640 | gramov kcal | |
soľ | 1.25 0 | čajovej lyžičky kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 350 mililitrov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • droždie čerstvé 20 gramov • múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • soľ ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 1 kus
Odmeráme si mlieko a mierne ho ohrejeme. V hrnčeku necháme vzísť kvások z časti odmeraného mlieka, z cukru a droždia. Do hlbokej misy nasypeme obe múky, pridáme soľ, vajce, vlejeme kvások a zvyšné mlieko.

2.
Vymiesime cesto ktoré necháme, zakryté, na teplom mieste vykysnúť.


4.
Pripravíme si papier na pečenie vo veľkosti plechu v ktorom budeme posúch piecť. Na papieri rozvaľkáme jednu polovicu cesta. Druhú polovicu cesta odložíme do chladničky, aby nám cesto počas pečenia prvého posúcha neprekyslo.

5.
bryndza 250 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 400 gramov • vajce slepačie 2 kusy • soľ ¾ čajovej lyžičky • slanina oravská 200 gramov
V miske zmiešame bryndzu so smotanou, vajíčkami a soľou. Nakrájame slaninu.

6.
Rozvaľkané cesto na papieri preložíme na plech a nalejeme na neho polovicu pripravenej bryndze. Na bryndzu rovnomerne rozdelíme polovicu slaniny.

7.
Posúch upečieme v rozohriatej rúre do zlatova.
Druhú polovicu cesta 10 minút pred ukončením pečenia vyberieme z chladničky, spracujeme ho a upečieme ako prvý posúch.

Dobrú chuť!