RECEPTY

Bravčová šunka zo šunkovaru

Bravčová šunka zo šunkovaru

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Domáca dusená šunka so 100% obsahom bravčového mäsa, bez konzervantov a ďalších prídavných látok. Šunka má po uvarení prírodnú farbu a chuť vareného mäsa. Je tou najvhodnejšou šunkou pre deti.
Z uvedeného množstva mäsa získame asi 650 g šunky.

recept,fotorecept,bravčové stehno,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové,Bezlaktózové

Bravčové mäso

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

2 h. 40 min.

Náročnosť

stredná

Ingrediencie

Ingrediencie

bravčové stehno

1

1710

kilogram

kcal

cukor kryštálový

1

21

čajová lyžička

kcal

soľ

12

0

gramov

kcal

voda

100

0

mililitrov

kcal

 

Recept

1. 

bravčové stehno 1 kilogram

Čerstvé bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky rôznej veľkosti.

Čerstvé bravčové mäso umyjeme, osušíme a...

2. 

voda 100 mililitrov  soľ 12 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička

Vo vode rozpustíme soľ a cukor. Roztokom zalejeme mäso a poriadne premiešame. Miešame asi 10 minút, roztok sa vsiakne do mäsa.

Vo vode rozpustíme soľ a cukor. Roztokom...

3. 

Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky alebo tlačenky. Do vrecúška vkladáme postupne kúsky mäsa a mäso čo najviac stláčame ku dnu. Medzi jednotlivými kúskami mäsa nesmú zostať medzery v ktorých by bol vzduch.

Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie...

4. 

Dobre stlačené mäso uzavrieme v nádobe na varenie šunky prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a šunkovar uložíme na 48 hodín do chladničky.

Dobre stlačené mäso uzavrieme v nádobe na...

5. 

Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vody. Voda musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru. Šunkovar nesmie byť celý pod vodou, do šunky sa nesmie dostať voda.

Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vody. Voda...

6. 

Šunku varíme 2,5 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť. Šunka sa v podstate dusí, nie varí. Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, opäť nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra. Potom uvoľníme prítlačný piest a uvarenú šunku z nádoby vyklopíme.

Šunku varíme 2,5 hodiny pri teplote vody 80°C....

7. 

Odstránime igelitové vrecúško a šunku nakrájame.

Odstránime igelitové vrecúško a šunku...

8. 

Na tenko ju najlepšie nakrájame na elektrickom krájači.

Na tenko ju najlepšie nakrájame na elektrickom...

9. 

Šunka je veľmi chutná s čerstvým chlebíkom a horčicou.

Šunka je veľmi chutná s čerstvým chlebíkom a...

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť