Bravčová šunka zo šunkovaru

Domáca dusená šunka so 100% obsahom bravčového mäsa, bez konzervantov a ďalších prídavných látok. Šunka má po uvarení prírodnú farbu a chuť vareného mäsa. Je tou najvhodnejšou šunkou pre deti.
Z uvedeného množstva mäsa získame asi 650 g šunky.
recept,fotorecept,bravčové stehno,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové,Bezlaktózové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové stehno | 1 1710 | kilogram kcal | |
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
soľ | 12 0 | gramov kcal | |
voda | 100 0 | mililitrov kcal |
Recept
1.
bravčové stehno 1 kilogram
Čerstvé bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky rôznej veľkosti.

2.
voda 100 mililitrov • soľ 12 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
Vo vode rozpustíme soľ a cukor. Roztokom zalejeme mäso a poriadne premiešame. Miešame asi 10 minút, roztok sa vsiakne do mäsa.

3.
Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky alebo tlačenky. Do vrecúška vkladáme postupne kúsky mäsa a mäso čo najviac stláčame ku dnu. Medzi jednotlivými kúskami mäsa nesmú zostať medzery v ktorých by bol vzduch.

4.
Dobre stlačené mäso uzavrieme v nádobe na varenie šunky prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a šunkovar uložíme na 48 hodín do chladničky.

5.
Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vody. Voda musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru. Šunkovar nesmie byť celý pod vodou, do šunky sa nesmie dostať voda.

6.
Šunku varíme 2,5 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť. Šunka sa v podstate dusí, nie varí. Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, opäť nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra. Potom uvoľníme prítlačný piest a uvarenú šunku z nádoby vyklopíme.

7.
Odstránime igelitové vrecúško a šunku nakrájame.

8.
Na tenko ju najlepšie nakrájame na elektrickom krájači.

9.
Šunka je veľmi chutná s čerstvým chlebíkom a horčicou.

Dobrú chuť!