Bobáľky s makom
Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.
recept,fotorecept,maslo,mak mletý,med,Sladké jedlá,Vianočné recepty,Slovenská kuchyňa
Sladké jedlá
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 | čajové lyžičky | |
droždie čerstvé | 15 | gramov | |
mak mletý | - | ||
maslo | 40 | gramov | |
maslo | 0 | ||
med | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 400 | mililitrov | |
múka polohrubá | 1 | čajová lyžička | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
olej slnečnicový | - | ||
soľ | 1 | štipka | |
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov • cukor kryštálový 2 čajové lyžičky • droždie čerstvé 15 gramov • múka polohrubá 1 čajová lyžička
V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.
2.
múka polohrubá 200 gramov • maslo 40 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • soľ 1 štipka
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok.
3.
Prilejeme kvások, vymiesime cesto...
4.
...a necháme prikryté, na teplom mieste vykysnúť (asi 45 minút).
5.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka...
6.
...a pokrájame 4 kúsky. Každý kúsok vytvarujeme do valčeka (vyšúľame) o priemere 1,5-2 cm.
7.
Valčeky pokrájame na 1,5-2 cm veľké kúsky.
8.
Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.
9.
Guľôčky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.
10.
Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.
12.
Necháme 2 minútky postáť a bobáľky vyberieme. Ak sú tvrdšie necháme ich v mlieku o minútku-dve dlhšie.
13.
Posypeme makom, polejeme rozpusteným maslom a pridáme med. Uvedené ingrediencie pridávame podľa chuti.
14.
Premiešame a môžeme servírovať. Na tanieriku, alebo v miske opäť ľahko polejeme rozpusteným maslo.
Dobrú chuť!