Bielkové tyčinky
Zostali vám vaječné bielky po varení domáceho vaječného koňaku? Upečte si tieto sladké, chrumkavé tyčinky máčané v čokoláde.
recept,fotorecept,múka hladká,múka hladká,vaječný bielok,vaječný bielok,maslo,cukor práškový,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 200 | gramov | |
cukor vanilkový | 20 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | 250 | gramov | |
múka hladká | 400 | gramov | |
múka hladká | - | ||
poleva cukrárska čokoládová | - | ||
vaječný bielok | 6 | kusov |
Recept
1.
múka hladká 400 gramov • cukor vanilkový 20 gramov • kypriaci prášok do pečiva ¼ čajovej lyžičky • vaječný bielok 2 kusy • maslo 250 gramov
Navážime múku, pridáme do nej cukor, štipku kypriaceho prášku, vaječné bielky a nakrájané maslo.
2.
Vymiesime cesto a necháme ho pol hodinu v chlade odpočinúť.
5.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 mm na doske posypanej múkou. Pomocou pravítka orežeme okraje a vytvoríme štvorec 30x30 cm.
6.
Ten pokrájame na pásiky 30x3cm. Nakoniec pásiky prekrojíme na tretiny. Vzniknú nám tyčinky o veľkosti 10x3cm. Skrojky spolu zmiesime a odložíme do chladničky. Po upečení prvých tyčiniek ich opäť spracujeme na tyčinky.
7.
Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo teflónovou fóliou. Lyžičkou na ne natrieme bielkovú hmotu.
8.
Po natretí všetkých tyčiniek...
9.
... ich upečieme v rúre. Pečieme pri teplote 160°C asi 20 minút. Podľa potreby a skúseností s rúrou na pečenie čas aj teplotu upravujeme. Tyčinky necháme dobre vychladiť. Keďže potrebujeme plech na ďalšie pečenie jednoducho ich pomocou papiera na ktorom sa piekli presunieme na dosku. Najlepšie je s nimi ďalej už nehýbať do druhého dňa a nechať ich voľne dosušiť.
10.
Na druhý deň rozpustíme čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli a konce tyčiniek do nej máčame. Čokoládu necháme stuhnúť a tyčinky poukladáme do uzatvárateľnej nádoby. Skladujeme v chlade.
Dobrú chuť!