RECEPTY

Bazový sirup

Bazový sirup

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Na prípravu kvalitného domáceho sirupu bez konzervantov a chemických prísad potrebujete: Kvety bazy (zbierané v máji alebo júni, v slnečný deň a najlepšie doobeda). Cukor (môže byť i trstinový). Kyselinu citrónovú (je prírodnou konzervačnou látkou).

recept,fotorecept,Baza - kvet bazy,Sirupy a čaje,Bezlaktózové,Bezlepkové

Sirupy a čaje

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

Baza - kvet bazy35kusov
cukor kryštálový2kilogramy
kyselina citrónová80gramov
voda2litre

 

Recept

1. 

voda 2 litre

Vodu vo väčšom hrnci prevaríme.

Vodu vo väčšom hrnci prevaríme....

2. 

kyselina citrónová 80 gramov

Prisypeme kyselinu citrónovú, necháme rozpustiť a nálev vychladnúť.

Prisypeme kyselinu citrónovú, necháme...

3. 

Baza - kvet bazy 35 kusov

Pridáme 30-35 kusov bazových kvetov, nazbieraných počas slnečného dopoludnia a mimo prašných ciest. Kvety po nazbieraní necháme v tieni postáť, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky. Kvety môžeme aj krátko premyť v studenej vode, závisí to od toho aký obsah peľu chceme mať v sirupe. Ponorené kvety necháme 24 hodín lúhovať v náleve.

Pridáme 30-35 kusov bazových kvetov,...

4. 

cukor kryštálový 2 kilogramy

Základ sirupu precedíme do druhého hrnca. Kvety zabalíme do gázy a dobre vyžmýkame do precedeného roztoku. Prisypeme cukor.

Základ sirupu precedíme do druhého hrnca. Kvety...

5. 

Zohrejeme na 35°C a necháme cukor rozpustiť. Po rozpustení cukru sirup vychladíme. Takto pripravený sirup si zachová množstvo zdraviu prospešných látok z bazy. Je však nutné, po preliatí do fliaš, skladovať ho v chlade.

Zohrejeme na 35°C a necháme cukor rozpustiť. Po...

6. 

Ďalšou možnosťou je, že sirup nalejeme do zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkom.

Ďalšou možnosťou je, že sirup nalejeme do...

7. 

Pri 100°C krátko zasterilizujeme (riadime sa zvukom puknutých uzáverov fliaš). Takto zasterilizovaný sirup môžeme skladovať do otvorenia aj pri bežných izbových teplotách, avšak jeho prehriatím na 100°C sa množstvo liečivých látok v ňom čiastočne zníži. V zaváracích pohároch sa nám lepšie uskladní.

Pri 100°C krátko zasterilizujeme (riadime sa...

8. 

Sirup na konzumáciu prelejeme zo zaváracieho pohára do sklenej, alebo plastovej fľaše. Keďže je už "otvorený" skladujeme v chladničke. Podľa chuti nalejeme do pohára a dolejeme vodu.

Sirup na konzumáciu prelejeme zo zaváracieho...

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť