Balkánsky koláč z lístkového cesta
Banista - balkánsky syrový slaný koláč. Tradične sa pripravuje zo špeciálneho cesta - filo. Jeho verzia v lístkovom ceste je rovnako chutná.
recept,fotorecept,balkánsky syr,Slané koláče
Slané koláče
Kategórie
Slané koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
balkánsky syr | 200 | gramov | |
cesnak | 2 | strúčiky | |
cesto lístkové | 275 | gramov | |
jogurt biely 3,5% tuku | 60 | gramov | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | - | ||
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
2.
jogurt biely 3,5% tuku 60 gramov • vajce slepačie 1 kus • cesnak 2 strúčiky • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky
Pridáme jogurt, vajce, dva strúčiky očisteného, pretlačeného cesnaku a korenie. Zamiešame.
3.
cesto lístkové 275 gramov
Lístkové cesto zvinuté na papieri na pečenie rozbalíme a zľahka trochu rozvaľkáme. Pokrájame ho na tri rovnako dlhé pásy po šírke. Pásy postupne plníme plnkou a okraje potierame vajíčkom. Do každého pásu ide 1/3 plnky. Okraje pritlačíme k sebe...
4.
vajce slepačie 1 kus • maslo
...a prvý pás prenesieme a pokladáme do tvaru slimáka v strede maslom vymazanej formy. Cesto je krehké, ľahko sa trhá, preto pri manipulácii s ním ho podoberáme dlhým širším nožom. Ak vám plnka z neho na niektorých miestach vyteká nevadí to, po upečení sa všetko prepojí. Na prvého slimáka napájame ďalšie pásy. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
5.
Pokiaľ používame tortovú formu pripojíme okraj.
6.
Pečieme 25 min. pri teplote 180°C.
Dobrú chuť!