púpava lekárska
Rastlina, ktorá sa považuje za burinu, je významnou liečivou bylinou. Kvitne od apríla do októbra a zbierajú sa všetky časti rastliny: kvet, listy a koreň.
Celá rastlina je jedlá, špecifická svojou horkastou chuťou. Pôsobí močopudne a pomáha pri zápaloch močových ciest. Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlče. Zlepšuje činnosť pankreasu, pomáha pri dne, cukrovke a reumatizme. Čistí krv, pomáha tým znižovať krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca. Pomáha pri chronickej únave a lieči mnohé kožné ochorenia. Listy obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, horčiny a saponíny. Mladé listy môžeme pridávať do zeleninových šalátov, prípadne ich konzumovať ako samostatný šalát z púpavových listov poliaty len citrónovou šťavou. Denná konzumácia hrste púpavových listov po dobu šiestich týždňov dodá ľudskému telu množstvo chlorofylu a inulínu a telo detoxikuje. Z čerstvého alebo sušeného koreňa pripravujeme liečivé čaje prečisťujúce krv. Z kvetov je vhodné variť zdraviu prospešný sirup, z ktorého si môžeme ešte aj na vianoce upiecť chutné vianočné pečivo.
Púpava lekárska v receptoch
Merné jednotky
gram |