RECEPTY

kurča

Kuracie mäso je obľúbené a zdravé. Je veľa možností ako z neho pripraviť vynikajúce jedlá.

Ak si dáte prácu s vykostením celého kurčaťa a pripravíte z neho roládu, určite sa vám to vyplatí. Roládu môžete plniť mletými mäsami, zeleninou, žemľovou plnkou, vaječnou praženicou, údeninou, syrom, hubami, ale aj napríklad sušenými slivkami. Záleží len na tom koľko chcete do jedla investovať. Z takto pripraveného kuracieho mäsa získate oveľa viac porcií ako len z jednoduchého upečeného kurčaťa. Nespornou výhodou je tiež skutočnosť, že pri konzumovaní sa nemusíte trápiť s kosťami a z uvoľnej kostry môžete pripraviť vynikajúci vývar. Najlepšie je naplnenú roládu upiecť v rúre, alebo zabalenú v alobale pripravovať na grile. Dá sa však aj dusiť v hlbokom hrnci či pariť v parnom hrnci. Aby roláda po zavinutí dobre držala svoj tvar obviažte ju kuchynskou niťou. Túto po upečení ľahko odstránite. Roládu krájajte po miernom vychladnutí ostrým nožom. Ak si vykostíte viac čerstvých kurčiat naraz môžete si ich dať zamraziť do zásoby. Ušetríte tak čas a zaberú vám oveľa menej miesta v mrazničke než celá hydina. Postup pri vykosťovaní: Nie je veľmi zložitý, ale vyžaduje trochu viac času, trpezlivosť a zručnosť, ktorú získate vykosťovaním každého ďalšieho kurčaťa. Na vykosťovanie sú vhodné kurčatá väčšej hmotnosti - cca 1,6 až 2,2 kg. Kura najprv dobre umyte a ľahko osušte. Na drevenú dosku si rozprestrite väčšie mikroténové vrecko a položte naň kurča na chrbát. Igelitová podložka kurča viac stabilizuje, trochu sa o ňu prilepí a pri práci sa nebude moc šmýkať. Oceníte ho aj pri samotnom rolovaní rolády, kedy jej pomocou mäso zaviniete. 1.Ostrým nožom uvoľníte prsia od hrudnej kosti. Rez ťahajte od vrchu smerom dolu v strede hrudnej kosti. 2.Uvoľňujte mäso popri kosti, najprv na jednej, potom na druhej strane kuracích pŕs. 3.Keď máte kuracie prsia vykostené, narežte stehná po dĺžke a opatrne ich vykostite. Začnite spodnou časťou stehna a keď sa vám uvoľní kosť na nej uchopte ju jednou rukou, nadvihnite, držte a pokračujte vo vykosťovaní vrchnej časti stehna. 4.Kuracie krídla vytiahnite spod kurčaťa smerom hore. Konce krídiel odstráňte a postupujte ako pri stehnách, pričom ich môžete prerezať v kĺbe v ktorom sa upínajú ku kostre. Kostru prevráťte na jednu stranu a postupne ju odrežte po chrbtici od krku dolu. 5.Ak sa vám podarilo niekde kožu prerezať, preložte miesto kožou z krku alebo krídiel. Kuracie prsia na plocho rozrežte na plátky a doplňte na miesta kde svalovina chýba. 6.Mäso ľahko rozklepte po celej ploche. Môžete plniť.

 

Kurča v receptoch bi-chevron-right

Merné jednotky

   
gram
kus
kilogram1 000 gramov

 

Viac bi-chevron-right

Najpopulárnejšie recepty

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť