Medový krémeš
Tradičný obľúbený zákusok z našej kuchyne.
recept,fotorecept,puding vanilkový - prášok,med,maslo,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 150 | gramov | |
cukor práškový | 50 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 250 | gramov | |
med | 50 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 1200 | mililitrov | |
múka hladká | 290 | gramov | |
múka hladká | - | ||
puding vanilkový - prášok | 110 | gramov | |
rum tmavý | 2 | polievkové lyžice | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
stužovač šľahačky | 16 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný žĺtok | 3 | kusy |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 1000 mililitrov • cukor kryštálový 150 gramov
Mlieko s cukrom privedieme do varu.
2.
múka hladká 40 gramov • puding vanilkový - prášok 110 gramov • mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov
Múku a pudingový prášok rozmiešame v mlieku a prilejeme do vriaceho mlieka. Varíme do zhustnutia.
3.
vaječný žĺtok 2 kusy
Primiešame vaječné žĺtka a prevaríme. Preložíme do misy a necháme za občasného miešania chladnúť pri izbovej teplote.
4.
múka hladká 250 gramov • cukor práškový 50 gramov • med 50 gramov • maslo 50 gramov • rum tmavý 2 polievkové lyžice • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 1 kus • vaječný žĺtok 1 kus
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, med, nakrájané maslo, rum, sódu bikarbónu, vajce a vaječný žĺtok.
5.
Vypracujeme cesto.
6.
Cesto rozdelíme na polovice. Z jednej polovice vyvaľkáme na papieri na pečenie tenký plát, ktorý pomocou noža zarovnáme na obdĺžnik cca 35x25 cm. Cesto pri vaľkaní jemne poprášime múkou aby sa nám nelepilo na valček.
7.
Druhú polovicu cesta pripravíme ako prvú a jemne ju nakrojíme na 12 rovnakých častí.
8.
Pláty vložíme do plechov na pečenie aj s papierom a postupne upečieme pri teplote 180°C 5 minút.
10.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov • stužovač šľahačky 16 gramov
Krém natrieme na prvý plát. Zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku a natrieme na krém.
11.
Prikryjeme plátom nakrojeným na kocky a uložíme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť!