Prekladanec
Recept na prípravu chutného koláča z lístkového cesta so štyrmi náplňami. Z jedného cesta urobíme jeden menší koláč, preto odporúčame upiecť aspoň dva. :)
recept,fotorecept,orechy vlašské mleté,tvaroh hrudkovitý,mak mletý,Štrúdle,Bezlepkové
Štrúdle
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | ½ | čajovej lyžičky | |
cukor kryštálový | 3 | polievkové lyžice | |
cukor vanilkový | 36 | gramov | |
lekvár slivkový | - | ||
mak mletý | 100 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 150 | mililitrov | |
orechy vlašské mleté | 100 | gramov | |
tvaroh hrudkovitý | 125 | gramov | |
vajce slepačie | - | ||
škorica mletá | ¼ | čajovej lyžičky |
Recept
1. Orehová plnka
orechy vlašské mleté 100 gramov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • cukor vanilkový 12 gramov • cukor kryštálový 1 polievková lyžica
Pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor a premiešame.
2. Tvarohová plnka
tvaroh hrudkovitý 125 gramov • cukor vanilkový 12 gramov • cukor kryštálový 1 polievková lyžica • citrónová kôra ½ čajovej lyžičky
V miske zamiešame tvaroh, cukor, citrónovú kôru a premiešame.
3. Maková plnka
mak mletý 100 gramov • cukor vanilkový 12 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • cukor kryštálový 1 polievková lyžica • škorica mletá ¼ čajovej lyžičky
Mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, škoricu a premiešame.
4.
Lístkové cesto rozvaľkáme v tvare obdĺžnika na pomúčenej doske a potrieme lekvárom.
5.
Štvrtinu cesta potrieme orechovou plnkou a aj s cestom preložíme.
6.
Na preložené cesto rozotrieme tvarohovú plnku a opäť preložíme.
7.
Na preložené cesto natrieme makovú plnku a opäť preložíme.
8.
Koláč preložíme na plech, na povrchu urobíme zopár zárezov a potrieme rožšľahaným vajíčkom.
9.
Pečieme pri teplote 200°C 10 minút a potom teplotu znížime na 170°C asi na 10 - 15 minút. Koláč po upečení posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Dobrú chuť!